Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Najlepší vo vyslobodzovaní zranených z áut sú hasiči z Kežmarku

Na snímke družstvo z Kežmarku. Pezinok, 19. septembra 2019. Foto: TASR/Michal Svítok

Pre jednotlivé súťažné družstvá boli pripravené rôzne scenáre dopravných nehôd, o ktorých družstvá neboli vopred informované.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Majstrami SR vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel sa stali hasiči z Kežmarku. Titul si spomedzi ôsmich súťažných družstiev vybojovali vo štvrtok na 11. ročníku majstrovstiev Slovenska na Radničnom námestí v Pezinku.

"Na prvom mieste sa umiestnili a titul majstrov Slovenska získali hasiči z Kežmarku, ktorí dokázali zo stupienku víťazov po štyroch rokoch zosadiť hasičov z Nitry," poznamenala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Kežmarskí hasiči dosiahli čas 15:58 minút a získali 455 bodov.

Druhé miesto obsadili hasiči s Košíc s časom 17:01 minút a 449 bodmi, tretie miesto obsadili hasiči z Nového Mesta nad Váhom s časom 18:46 minút a 430 bodmi. Na súťaži sa zúčastnili aj hasiči z Galanty, Bratislavy, Žiliny, Zvolena a Nitry.

Cieľom súťaže bolo preveriť pripravenosť a vybavenie hasičských jednotiek na zvládnutie zásahov pri dopravných nehodách. Pre jednotlivé súťažné družstvá boli pripravené rôzne scenáre dopravných nehôd, o ktorých družstvá neboli vopred informované. Modelové situácie sú pritom porovnateľné s reálnymi podmienkami pri dopravných nehodách. Výkon súťažného družstva bol hodnotený na základe troch kritérií, a to taktika zásahu, technika vykonania zásahu a poskytnutie prvej pomoci.