Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Magazín

Zabúdate? Mnemotechnika pomáha zapamätať si nezapamätateľné

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mnémosyné predstavuje v gréckej mytológii matku Múz a deviatich bohýň krásnych umení a vedy a zosobňuje pamäť.

Bratislava 31. decembra (TABLET.TV) – Viete, aký je polomer Zeme alebo ktoré vitamíny sú rozpustné v tukoch? Ku všetkým týmto informáciám existujú účinné mnemotechnické pomôcky.

Mnémosyné predstavuje v gréckej mytológii matku Múz a deviatich bohýň krásnych umení a vedy a zosobňuje pamäť. Mnemonika alebo mnemotechnika v praxi predstavuje krátke básničky, slovné spojenia alebo dokonca príbehy, ktoré nám pomôžu spoľahlivo vyloviť údaje z hlbín pamäte.

Hoci väčšina „pamäťových“ pomôcok vychádza zo školského prostredia, pomáhajú nám aj v bežnom živote. Dopravné značky zákaz státia a zákaz zastavenia si ľahko zapamätáme aj podľa toho, že slovo státie je dvojslabičné a príslušná značka je rozdelená pruhom na dve plochy. Podobné je to so značkou zákaz zastavenia.

Vlastné mnemotechnické pomôcky si môžeme vytvoriť tak, že spojíme informáciu, ktorú si potrebujeme pamätať, s niečím zaujímavým, vtipným alebo kontroverzným. Ak si ich vytvárame, aby nám poslúžili pri skúškach alebo písomkách, vhodné je vytvoriť si ich niekoľko naraz. V prípade, že v strese jedna z nich nenapadne, môžeme použiť inú.