Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Magazín

Na dieťa v aute dokáže upozorniť aj autoalarm

Ilustračné foto Foto: Tablet.tv

Hoci za niektorými prípadmi zabudnutia dieťaťa v aute stojí nedbanlivosť a ľahkovážnosť, psychológovia tvrdia, že dochádza k fatálnemu zlyhaniu viacerých faktorov.

Slovensko, 31. júla (TABLET.TV) - Od konca deväťdesiatych rokov až po súčasnosť zahynulo v Amerike takmer 600 detí v rozpálených autách. Vo väčšine prípadov išlo o deti vo veku do dvoch rokov. Slovenskí záchranári zaznamenali počas šiestich rokov tri podobné prípady, ktoré mali šťastný koniec. Smutnú výnimku však tvorí nedávne tragické úmrtie z 22. júla v Nitre.



V tejto súvislosti sa najčastejšie vynára otázka, ako k tomu vôbec môže dôjsť. Hoci za niektorými prípadmi stojí nedbanlivosť a ľahkovážnosť, psychológovia tvrdia, že dochádza k fatálnemu zlyhaniu viacerých faktorov. „Pravdepodobne je to dané nejakým stereotypom a automatickými reakciami, ktoré má človek zažité. Môže sa to stať komukoľvek. Dokonca ľudia, ktorí si myslia, že sa im to nemôže stať, sú k tomu oveľa náchylnejší,“ dodáva psychológ Martin Miler.

Americký výbor pre národnú bezpečnosť zosumarizoval niekoľko jednoduchých opatrení, ako zabrániť tragickým prípadom. V jednom z nich sa uvádza, že by sme si tašku alebo mobil mali položiť na zadné sedadlo k dieťaťu. Ďalšou možnosťou je, že sa rodičia dohodnú na vzájomnej „kontrole“ a telefonicky sa počas dňa informujú, či je dieťa v poriadku.


TRAGEDII ZABRANI AJ AUTOALARM by terazmedia