Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrela známa americká herečka a režisérka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vďaka filmu Veľký - o chlapcovi, čo si želá byť dospelým - sa Marshallová stala prvou režisérkou v dejinách Hollywoodu, ktorej film zarobil viac ako 100 miliónov dolárov.

New York 19. decembra (TASR) - Vo veku 75 rokov zomrela v noci na utorok americká herečka a režisérka Penny Marshallová. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Slávnou sa stala rolou v seriáli Laverne & Shirley, ktorý sa vysielal v rokoch 1976-83 a v USA sa tešil veľkej obľube. Od hereckej práce sa dostala aj k režírovaniu - najprv niekoľkých epizód tohto seriálu a neskôr i k celovečerným filmom.

Prvým takým bola snímka Jumpin' Jack Flash (1986) s Whoopi Goldbergovou v hlavnej úlohe.

Neskôr Marshallová režírovala aj hollywoodske kasové trháky: film Veľký (1988) v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom či Veľké víťazstvo (1992), komédiu o začiatkoch ženského profesionálneho bejzbalu počas druhej svetovej vojny.

Vďaka filmu Veľký - o chlapcovi, čo si želá byť dospelým - sa Marshallová stala prvou režisérkou v dejinách Hollywoodu, ktorej film zarobil viac ako 100 miliónov dolárov. Tento film súčasne naštartoval i hviezdnu kariéru herca Toma Hanksa.

Úspešná bola aj jej životopisná snímka Čas prebúdzania z roku 1990, v ktorej hrali Robert de Niro a Robin Williams. Tento film získal tri nominácie na prestížne filmové ceny Oscar.

Ako spresnila AP, Penny Marshallová zomrela 17. decembra vo svojom dome v Los Angeles na komplikácie súvisiace s cukrovkou.