Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Svätou omšou si pripomenuli 560. výročie posvätenia Dómu sv. Martina

Dóm sv. MartinaFoto: TASR/Pavel Neubauer

Katedrálu začali stavať začiatkom 14. storočia, odvtedy prešla mnohými zmenami. Vo výške 85 metrov ju zdobí zväčšená kópia kráľovskej koruny.

Bratislava 11. marca (TASR) - Katolícki veriaci si v dnešnú tretiu pôstnu nedeľu pripomenuli v Katedrále sv. Martina v Bratislave 560. výročie posviacky tohto chrámu. Svätú omšu pri tejto príležitosti slávil bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.

Bratislavský Dóm sv. Martina sa v roku 1995 stal Konkatedrálou Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy a od 14. februára 2008 je katedrálnym chrámom Bratislavskej metropolitnej arcidiecézy. Patrí k najvýznamnejším kultúrnym pamiatkam nielen na Slovensku, ale i v strednej Európe. Jeho patrónom je kňaz a biskup sv. Martin z Tours, známy svojou dobročinnosťou.

Terajšiu katedrálu začali stavať začiatkom 14. storočia, odvtedy prešla mnohými zmenami. Zachovali sa v nej vzácne pamiatky. Okrem gotickej architektúry chrámu je pozoruhodná aj gotická bronzová kazateľnica z roku 1403 a monštrancia z roku 1517. Zachovali sa tiež vzácne tabuľové obrazy zo 16. storočia a iné cenné pamiatky. Známa je plastika zobrazujúca sv. Martina na koni, ako daroval časť svojho plášťa chudobnému, od majstra sochárskeho umenia Georga Raffaela Donnera v pravej časti Katedrály.

Majster Donner vyzdobil aj samostatnú Kaplnku sv. Jána Almužníka v ľavej časti chrámu, v ktorej sú uložené telesné pozostatky tohto alexandrijského patriarchu. Narodil sa okolo roku 552 na Cypre, kde zomrel pravdepodobne v roku 620. Veľkú časť svojho života venoval dobročinnosti, podobne ako sv. Martin z Tours.

Pozlátený vrchol veže Katedrály sv. Martina vo výške 85 metrov zdobí zväčšená kópia kráľovskej koruny, ktorá pripomína, že v rokoch 1563-1830 bola katedrála aj korunovačným chrámom. Korunovali tu 11 panovníkov a osem kráľovských manželiek.