Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Národnom parku Dunajské luhy budú opäť slovenské dni

Zámok v dedinke Orth an der Donau. Foto: cusoon.at

Slovenskí sprievodcovia prevedú návštevníkov rakúskymi lužnými lesmi, prezrú si aj zámok v dedinke Orth an der Donau.

Bratislava 27. júla (TASR) - V rakúskom Národnom parku Dunajské luhy, ktorý sa nachádza neďaleko Bratislavy, budú počas nadchádzajúcich voľných dní čakať na turistov slovenskí sprievodcovia počas takzvaných slovenských dní. Tie budú v sobotu 28. júla, ako aj 29. augusta a 1. septembra.

Centrum národného parku nachádzajúce sa v rakúskej dedinke Orth an der Donau ponúka prehliadku zámku, počas ktorej sprievodcovia prevedú ľudí expozíciami, ktoré približujú lužné lesy. V barokovom divadle tak škriatok vysvetľuje vznik lužného lesa. Možno sa tam tiež prejsť po veľkej leteckej snímke Dunaja či prostredníctvom kamery nahliadnuť do života bocianích mláďat hniezdiacich na komíne zámockej veže.

K zámku patrí aj ostrov, kde pôvodné druhy fauny a flóry dunajských luhov a ich životné prostredie približujú takmer dve desiatky stanovíšť. Možno tam nájsť korytnačky močiarne, sysle pasienkové, rôzne druhy plazov a obojživelníkov či podvodnú pozorovateľňu, v ktorej možno sledovať typické dunajské druhy rýb a mäkkýšov.

"Prehliadky zámku Orth v slovenskom jazyku sa začínajú o 10.15 h, ďalej pokračujú v hodinových intervaloch o 11.15, 13.15, 14.15, 15.15 a 16.15 h. Miestom stretnutia je vstupná hala zámku," priblížil pre TASR správca návštevníckeho centra parku Igor Stahl. Po prehliadke zámku a zámockého ostrova odporúča výlet do "skutočnej dunajskej divočiny". Tá sa podľa jeho slov začína hneď za bránami zámockého ostrova a vedie spleťou dunajských ramien a lužných lesov až k približne dva kilometre vzdialenému hlavnému toku rieky Dunaj.