Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

V múzeu v Los Angeles vystavili 340-tonový balvan

Gigantický 340-tonový balvan v umeleckom múzeu v kalifornskom Los Angeles. Foto: TASR/AP

Popod obrovský kus žuly vedie do zeme zahĺbený chodník, čo má u návštevníkov, dívajúcich sa hore, vzbudzovať dojem, že balvan len voľne visí vo vzduchu.

Los Angeles 26. júna (TASR) - V umeleckom múzeu v kalifornskom Los Angeles vystavili gigantický 340-tonový balvan.

Autorom myšlienky je americký sochár Michael Heizer, ktorý ju nosil v hlave vyše 40 rokov, oznámila televízia BBC.

Nezvyčajnú inštaláciu pod holým nebom s názvom "Levitujúca masa" slávnostne sprístupnili v nedeľu za účasti vyše 1000 účastníkov. Nechýbal medzi nimi ani 67-ročný Heizer, tvorca land-artu a monumentálnych skulptúr, ktorý sa ináč na verejnosti ukazuje len veľmi zriedka.

Gigantický 340-tonový kameň v umeleckom múzeu v kalifornskom Los Angeles.
Foto: TASR/AP
Popod obrovský kus žuly vedie do zeme zahĺbený chodník, čo má u návštevníkov, dívajúcich sa hore, vzbudzovať dojem, že balvan len voľne visí vo vzduchu.

Heizer rozmýšľal nad "Levitujúcou masou" od roku 1969, dlhé roky však nemohol nájsť vhodný monolit. Ten našiel až pred siedmimi rokmi v kameňolome v okrese Riverside, ktorý je od Los Angeles vzdialený 169 kilometrov.

Dva týždne trvajúcu prepravu na špeciálnom ťahači zabezpečovali desiatky ľudí. Vozidlo sa pohybovalo priemernou rýchlosťou päť kilometrov za hodinu, pričom muselo prejsť cez 22 miest.

Múzeum ponúklo bezplatné vstupné ich obyvateľom ako bolestné za to, že museli znášať uzávierky ciest a ďalšie obmedzenia spojené s transportom monolitu.