Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V minulosti mali filmy na konci The End, Omerzu sľubuje Všechno bude

Záber z filmu Všetko bude. Foto: Filmtopia

Hlavnými protagonistami snímky, ktorá vznikla v česko-slovinsko-poľsko-slovenskej koprodukcii, sú typický outsider 14-ročný Mára a jeho 12-ročný kamarát Heduš.

Bratislava 9. januára (TASR) - Do slovenských kín vstúpil v utorok (8. 1.) český film Všechno bude. Distribučnú premiéru uviedol v Bratislave režisér Olmo Omerzu (Rodinný film, Pevnosť, Príliš mladá noc). Autorom scenára netradične zimnej road-movie, ale tiež dojemnej komédie s príchuťou strachu i smútku, je Petr Pýcha.

"Je to jeho scenáristický debut. Niekde v novinách čítal príbeh o tom, že chalan v Česku ukradol auto a policajti ho našli na úplne inom konci republiky a keď sa ho pýtali, prečo uteká, odpovedal, že za starým otcom. Peter ten námet považoval za veľmi zaujímavý a plodný," priblížil pre TASR 34-ročný Omerzu genézu filmu, ktorého scenáristom je učiteľ češtiny na gymnáziu. "Zistili sme, že podobných príbehov je veľmi veľa. Dnes je taká doba, doma deti hrajú počítačové hry, vyzerá to tak, že vo virtuálnom svete riadia autá, lietadlá, helikoptéry, ale potom to nejakým spôsobom vedia aj v realite, čo je zaujímavý fenomén," poznamenal slovinský absolvent pražskej FAMU.

Hlavnými protagonistami snímky, ktorá vznikla v česko-slovinsko-poľsko-slovenskej koprodukcii, sú typický outsider 14-ročný Mára a jeho 12-ročný kamarát Heduš. Veľmi presvedčivo a autenticky ich stvárnili neherci Tomáš Mrvík a Jan František Uher. "Keď som ich objavil, bol som nimi veľmi fascinovaný a snažil som sa ich vtlačiť do filmu. Myslím si, že odviedli skvelú prácu," komentoval režisér obsadenie snímky, ktorej hlavní hrdinovia podniknú cestu za slobodou. Mára ukradne auto, okrem Heduša a zachráneného psíka Šakala do neho nasadne aj mladá stopárka (Eliška Křenková), od ktorej si chlapci sľubujú prvú sexuálnu skúsenosť. Všetci sú na úteku, na dobrodružnej ceste, užívajú si náhlu voľnosť, ktorú už možno nikdy nezažijú. Až do okamihu, keď Máru chytí polícia. Vypočúva ho policajtka (Lenka Vlasáková) s policajtom (Martin Pechlát) a diváci spolu s nimi váhajú, čo je realita a čo vymyslený chlapčenský svet. Popritom sú tiež práve na policajnej stanici svedkami "vzkriesenia" muchy cigaretovým popolom. Niekedy je ťažké rozlíšiť pravú skutočnosť, ktorú prináša nudný svet dospelých, od detskej fantázie.



"Film je rámcovaný výsluchom na policajnej stanici, kde si Mára v rozhovore s policajtkou množstvo vecí dovymýšľa alebo povytvára, je to súčasťou smutnejšej stránky príbehu," poznamenal režisér zimnej road-movie, v ktorej auto funguje tiež ako symbol - jediné miesto nahrádzajúce teplo domova: "V zime zároveň ešte viac funguje taký ten opatrovateľský pocit zo strany divákov, trošku akoby sme chceli ochrániť tých našich protagonistov, bojíme sa, že by sa im niečo stalo, pretože tá situácia je oveľa hraničnejšia v zime než v lete, keď môžeme spať pod širákom a nič sa nám nestane."

A prečo nesie film o dobrodružnom úteku dvoch tínedžerov názov Všetko bude? "Ten názov sa vo filme objaví na konci, podobne ako sa v starých filmoch objavoval Koniec. Zároveň je to otázka, čo bude s hlavnými protagonistami, ktorí sú na úteku. Ako dopadne ich návrat do života a či keď vyrastú, budú sa musieť prispôsobiť," naznačil Omerzu. Rodák zo slovinskej Ľubľany nechal dvojdňovému dobrodružnému úteku z domu, počas ktorého chlapci v ukradnutom aute prejdú skoro pol republiky, otvorený koniec.

Film mal premiéru na MFF Karlove Vary, odkiaľ si odniesol Cenu za najlepšiu réžiu a v prestížnej sekcii ho videli aj diváci na MFF Toronto. Okrem toho uspel na ďalších festivaloch a od 8. januára ho do slovenských kín prináša distribučná spoločnosť Filmtopia. Projekcie za účasti režiséra sa uskutočnia aj v stredu o 19.00 h v Žiline na Stanici Žilina-Záriečie a 10. januára o 19.00 h v Košiciach v Tabačke Kulturfabrik.