Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V jubilejnej 30. sezóne Štúdia L+S sa na scénu vracia Miro Noga

Miro Noga Foto: TASR/Michal Svítok

Inscenáciu Hotovo. Schlusss...uvedie Štúdio L+S v premiére v sobotu 29. septembra.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Jubilejnú 30. divadelnú sezónu otvorí bratislavské Štúdio L+S premiérou inscenácie Hotovo. Schlusss...

Autorom monodrámy je Peter Turrini, jeden z najuznávanejších rakúskych dramatikov súčasnosti. V novom titule sa pod režisérskou taktovkou Eduarda Kudláča predstaví Miro Noga.

"S režisérom sme si neuveriteľným spôsobom sadli, s Edom sa mi vrátila radosť skúšať divadlo," uviedol na stretnutí s médiami Noga, pre ktorého je inscenácia veľkým návratom do "Eska", kde roky hrával.

"Spomenul som si na krásne chvíle s Milanom, Julom Satinským, robíme typ humoru, typ predstavení, ktoré sú práve výnimočné touto generáciou, od ktorej som sa ja vždy učil," doplnil na margo nového titulu.

Zľava režisér Eduard Kudláč, herci Miroslav Noga a Milan Lasica.
Foto: TASR/Michal Svítok
Podľa Eduarda Kudláča, ktorý má na scéne Štúdia L+S premiéru, ide o výnimočnú monodrámu. "V tomto kultúrnom marazme celoplošnom, slovenskom je úplne zázrak, že takýto text, ktorý nie je úplne nenáročný, môže vzniknúť," komentoval režisér monológ muža, ktorý sa predstaví vetou Napočítam do tisíc a zastrelím sa.

Hra prináša príbeh muža, ktorý sa rozhodne skoncovať so životom. Obzerá sa späť, hodnotí to, čo prežil, súdi sám seba. To všetko s obrovskou dávkou humoru a nadhľadu. "Cez jeho životný príbeh sledujeme akokeby tragikomickú frašku vyčlenenia sa zo spoločnosti a nejakého nepochopenia nielen vo vzťahu k ostatným, ale nakoniec aj k samému k sebe," dodal.

Text Petra Turriniho Hotovo. Schusss... pre Štúdio L+S, v ktorom majú monodrámy svoju veľkú tradíciu (Kontrabas, Stalin, Lazariáda), preložil Martin Porubjak. Autorkou scény a kostýmov je divadelná výtvarníčka Eva Kudláčová-Rácová. Hru Hotovo. Schlusss... uvidia diváci na Slovensku po prvý raz. Inscenáciu uvedie Štúdio L+S v premiére v sobotu 29. septembra.

Nový titul sa pridá k repertoáru s 12 divadelnými inscenáciami, hudobným večerom Music a la cARTe a talk show Sedem (bez záruky). Jubilejná 30. sezóna má priniesť celkovo štyri premiéry. Okrem momodrámy súčasného európskeho dramatika Petra Turriniho to bude dramatizácia románu Petra Ustinova Starec a Mr. Smith, pôvodný slovenský text Evy Borušovičovej - 69 vecí lepších než sex a hudobný recitál.

"Štvrtá premiéra je autorský večer pána Lasicu, kde si pospomína a bude aj spievať. Súčasťou toho programu je aj hudobná skladateľka, dramaturgička, klaviristka Ľubica Čekovská. Je to ich večer a malo by sa to volať Milanchólia s úžasným podtitulom do re mi fa so la si ca," povedal pre TASR Pavol Danišovič, výkonný riaditeľ Štúdia L+S, ktoré chce návštevníkom priniesť aj ďalšie novinky - novú internetovú stránku, nové grafické vizuály či sériu výstav, ktoré pripomenú históriu divadla.