Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Tomáš Klus prichádza s novým singlom Chátrám

Tomáš Klus Foto: Karol Jagoš, TRIO Production

Temné zákutia a rozľahlé chodby kultúrnej pamiatky Invalidovna, ktorá sa nachádza v Prahe-Karlíne, upútali v minulosti už viacerých filmárov a svoju úlohu zohrali aj v novom klipe Klusa.

Bratislava 13. júla (TASR) – Českého pesničkára Tomáša Klusa inšpirovalo súčasné dianie na napísanie novej skladby Chátrám. Vychádza v závere tohto týždňa spoločne s výpravným videoklipom. Text piesne hovorí o pomyselnom Dome, ktorého obyvatelia stále častejšie zabúdajú spolu hovoriť a ktorý chátra. TASR o tom informovala PR manažérka Andrea Čurná.

„Skladba Chátrám vznikla pod vplyvom dojmov z demonštrácií, na ktorých som sa zúčastnil a z ktorých mám dobrý pocit. Hlavne z toho, akí ľudia sa na nich stretávajú. Susedské vzťahy v tom našom Dome nie sú také zlé, ako sa môže zdať na internete a v internetových diskusiách. Veľa ľudí je ohľaduplných a zaujímajú sa o dianie na domových schôdzach, ktoré sú teraz zvolávané masovo. Keď som z jednej takej prišiel k nám domov, tak som si sadol v skúšobni a pieseň napísal. Myslím si, že je skutočne potrebné, aby sme sa o náš Dom začali starať nielen tým, že budeme opravovať opadané omietky, ale predovšetkým by sme si mali ujasniť, ako má Dom vyzerať a čo má ľuďom, ktorí okolo neho chodia, povedať. A treba otvoriť dialóg na všetkých jeho poschodiach. Zdá sa mi, že sme ako Česi trochu zabudli na svoju úlohu, ktorú ako Česká republika a ako srdce Európy máme,“ opisuje inšpiráciu na zloženie skladby Klus.



Temné zákutia a rozľahlé chodby kultúrnej pamiatky Invalidovna, ktorá sa nachádza v Prahe-Karlíne, upútali v minulosti už viacerých filmárov a svoju úlohu zohrali aj v novom klipe Klusa. Stali sa miestom, ktoré stvárnilo symbolický Dom, o ktorom sa hovorí v texte novej skladby. Doslova za každým rohom sa odohrá nejaký symbolický moment z českej histórie.

„Chcel som, aby sa obraz Domu, o ktorom sa v texte hovorí, objavil aj vo videoklipe, ale keď s niekým spolupracujem, snažím sa, aby mal čo najvoľnejšiu ruku. Veľmi sa mi páči, že veľa drobných detailov vzniklo priamo počas nakrúcania a nie sú na prvý pohľad hneď viditeľné,“ hovorí spevák.

„Žijeme v najkrajšej zemi na tejto planéte, a preto je škoda, aby sme sa nechali otráviť politikou a médiami. To sme chceli ukázať aj prostredníctvom klipu, že sme šťastný národ a že zastávka našich predkov na hore Říp stála zato,“ dodáva režisér Marek Štifter, ktorý sa ešte pred vznikom videoklipu podieľal aj na nahrávaní novej skladby ako zvukový majster.

Nápadov, ako stvárniť obrazovú podobu singla, bolo pôvodne viac, ale spoločnou úvahou Štiftera, kameramana Bohdana Zajčenka a Klusa vznikla tá, ktorá sa v klipe napokon objavuje.

„Určité realizačné limity nás kreatívne oslobodili od zbytočných úvah a variantov. Vedeli sme, že v Invalidovni môžeme stráviť jeden natáčací deň. Snažili sme sa ho preto využiť naplno – náš príbeh je teda cesta Domom s pointou pod mýtickým Řípom,“ vysvetľuje Štifter.

Klus plánuje počas novembra vydať nový album Klusymfonie, ktorý pripravuje spoločne s Janáčkovou filharmóniou Ostrava. Dokonca ho tento rok aj odprezentuje v rámci rovnomenného turné. Jeden z pätice koncertov Klusymfonie sa uskutoční aj na Slovensku – v Bratislave 1. decembra.