Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Slovenské technické múzeum malo vlani jeden z najvyšších výnosov

Na snímke Slovenské technické múzeum (STM) v Košiciach. Foto: TASR – František Iván

Zbierkový fond STM sa vlani podarilo navýšiť o 263 zbierkových predmetov, medzi nimi je aj loď Meteor V Bratislava, ktorá je uložená v zimnom prístave v hlavnom meste.

Košice 23. apríla (TASR) - Slovenské technické múzeum (STM) v Košiciach dosiahlo vlani najvyšší výnos zo vstupného či krátkodobých prenájmov za uplynulé roky. Ide o sumu viac ako pol milióna eur. Pre TASR to uviedla jeho generálna riaditeľka Zuzana Šullová. Ako vyplýva z verejného odpočtu činnosti a hospodárenia STM za rok 2023, vlani skončilo múzeum so stratou 52.569 eur.

"Do roku 2023 sme vstupovali s veľkými obavami, najmä v súvislosti s finančnou a energetickou krízou," uviedla. Minulý rok sa podľa jej slov napokon vyvinul veľmi dobre. "Dosiahli sme skvelé výsledky aj v oblasti odborných múzejných činností, ale de facto aj v oblasti hospodárenia," skonštatovala.

V súvislosti s nárastom cien energií prijali na prelome rokov 2022 a 2023 šetriace opatrenia. "Takisto sme pristúpili k prehodnoteniu našich cenníkov, či už za vstupné do expozícií alebo za krátkodobé prenájmy našich výstavných priestorov. To všetko sa veľmi pozitívne odrazilo na výsledku hospodárenia," dodala Šullová. Vlastné výnosy múzea považuje za skvelý výsledok v jeho histórii.

Zbierkový fond STM sa vlani podarilo navýšiť o 263 zbierkových predmetov, medzi nimi je aj loď Meteor V Bratislava, ktorá je uložená v zimnom prístave v hlavnom meste. "Múzeum získalo tento prírastok aj vďaka verejnej iniciatíve a komunite ľudí, ktorí sa snažia o zachovanie kultúrneho dedičstva týkajúceho sa vodnej dopravy na Slovensku," pripomenula.

Za veľmi úspešnú považuje aj vlastnú výstavu STM s názvom Enigma - Tajný svet šifier, na ktorú bolo naviazaných i viacero sprievodných podujatí. Pozitívne ohlasy zaznamenala aj v zahraničí. Po dohode výstavu vyviezli do Českej republiky, aktuálne je prezentovaná na pôde Technického múzea v Brne.

Medzi najvýznamnejšie aktivity v minulom roku radí tiež vznik nového vstupu do Múzea letectva v Košiciach. "Sme nadšení, že po 21 rokoch sa jeho návštevníci dočkali naozaj komfortnej zóny pre prvý kontakt. Nás zámer sa síce nepodarilo zrealizovať tak, ako sme si predstavovali, ale podarilo sa nám ho zrealizovať s jedným prístreškom pre naše veľkorozmerné zbierkové predmety, pre lietadlá. Táto vydarená aktivita sa nám, samozrejme, odrazila aj v návštevnosti tejto pobočky," povedala.

S celkovou návštevnosťou STM je Šullová spokojná, dosiahla úroveň 110.529 ľudí. Podľa nej je to porovnateľné s rokom 2022, ako aj s predpandemickým rokom 2019.