Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Štartuje festival klasickej hudby Viva Musica!

Foto: TASR/Internet

Ťahákmi už 8. ročníka festivalu budú dvaja víťazi prestížnej súťaže Placída Dominga Operalia.

Bratislava 23. júna 2012 (TERAZ.sk) -Festival Viva Musica! sa začne v Bratislave dnes večer o 20.00 a potrvá osem dní, do 30. júna. A čo sa oplatí vidieť a vypočuť? Ponúkame vám zopár tipov.

Tribute to Jaro Filip

Otvorí nielen festival Viva Musica ale zároveň aj odštartuje Kultúrne leto a Hradné slávnosti v Bratislave 2012. Výrazné slovenské herecké a hudobné osobnosti vzdajú hold nesmrteľnej slovenskej legende, Jarovi Filipovi, ktorý by sa 22. júna dožil 63 rokov. Zuzana Kronerová, Robert Roth, Peter Lipa či Marián Čekovský zaspievajú jeho najkrajšie piesne v sprievode prvotriednych hudobníkov a sláčikového kvarteta Viva Musica! s harfistkou Máriou Kmeťkovou. Zaznejú nesmrteľné piesne ako Cigaretka na dva ťahy, Do batôžka, V jedálenskom vozni, Čerešne alebo Sťahovaví vtáci.



Premiérový autorský koncert M.Čekovského

V nedeľu večer 24.júna bude premiérový autorský koncert a nenapodobiteľná one-man show Mariána Čekovského, ktorý si do svojho projektu na Vive prizval aj niekoľko nevšedných hudobných osobností.



Duo Igudesman & Joo

Dvojica Aleksey Igudesman a Hyung-ki Joo, známa z youtube videí, sú vyštudovaní klasickí hudobníci. Celosvetovo sú známi vďaka svojim neopakovateľným hudobným show. Na festivale predstavia v slovenskej premiére projekt A Little Nightmare Music v Starej tržnici v pondelok 25. júna 2012.




Nigel Kennedy

Nigel Kennedy
Foto: TASR/ Internet
Je jedným z najlepších huslistov, akých kedy Veľká Británia vyprodukovala. Jeho nahrávka Vivaldiho Štyroch ročných období bola dokonca zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najpredávanejší klasický CD album všetkých čias. Študoval u Yehudi Menuhina a neskôr na Juilliard School of Music v New Yorku. V rámci svojej fenomenálnej hudobnej kariéry spolupracoval s najlepšími svetovými orchestrami a dirigentmi a je držiteľom niekoľkých prestížnych ocenení. V rámci svojho prvého koncertu na Slovensku zahrá sólový program zložený z diel Johanna Sebastiana Bacha, doplnený v druhej polovici koncertu vlastnými aranžmánmi najväčších hitov legendárneho Fatsa Wallera.




Michael Nyman
Michael Nyman
Foto: TASR/Internet

Najinovatívnejší a v súčasnosti i najuznávanejší britský hudobný skladateľ tzv. minimal music. Jeho tvorba zahŕňa opery, sláčikové kvartetá, orchestrálne koncerty, ale i filmovú hudbu. Najznámejší je multiplatinový soundtrack k filmu Jane Campion The Piano.Okrem komponovania je aj klaviristom, dirigentom, autorom a muzikológom a v súčasnosti tiež fotografom a filmárom. Vďaka tejto mimoriadnej všestrannosti ho niektoré médiá označili za jednu z najvplyvnejších britských kultúrnych ikon súčasnosti. V Bratislave vystúpi so svojím súborom Michael Nyman Band 27. júna v Starej tržnici a zahrá prierez zo svojej filmovej hudby.



Vladimír Godár a Iva Bittová

Iva Bittová
Foto: TASR/Internet

Umelecké dráhy speváčky a huslistky Ivy Bittovej a slovenského skladateľa Vladimíra Godára sa po prvýkrát preťali v roku 2000 pri spolupráci na hudbe k filmu Krajinka. Od tej doby potom ešte mnohokrát až po vznik nevšedného projektu Mater, ktorý je skladateľovou tematickou poctou žene-matke. V interpretácii Ivy Bittovej, súboru starých nástrojov Solamente naturali pod umeleckým vedením svetovo uznávaného huslistu Miloša Valenta a zboru bratislavského Konzervatória pod taktovou Mareka Štryncla vyšlo v roku 2006 CD Mater vo vydavateľstve Pavian Records a následne i v prestížnom mníchovskom vydavateľstve ECM. V rovnakom obsadení zaznie i na festivale Viva Musica!.

Soňa Jončevová a Stefan Pop

Soňa Jončevová
Foto: TASR/ Internet
Najväčšími ťahákmi Viva Musica! sú tento rok operné hviezdy – bulharská sopranistka Soňa Jončevová, ktorú mnohí prirovnávajú k svetovej hviezde Anne Netrebko a rumunský tenorista Stefan Pop. Fenomenálne talenty, ktorých sám Placído Domingo označil za budúcnosť operného spevu, vystúpia 30. júna o 20.00 h na opernom gala Viva Musica! festivalu v priestoroch Západnej terasy Bratislavského hradu. Zaznejú najslávnejšie operné árie a duetá v sprievode Orchestra Viva Musica! pod taktovkou ruského dirigenta Mikhaila Tatarnikova, hudobného riaditeľa a šéfdirigenta známeho Mikhailovského divadla v Petrohrade.