Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Speváčka Marta Kubišová si prevzala francúzsky Rad čestnej légie

Česká speváčka Marta Kubišová Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ide o najvyššie francúzske štátne vyznamenanie.

Praha 29. októbra (TASR) - Česká speváčka Marta Kubišová si prevzala dnes na pôde francúzskeho veľvyslanectva v Prahe Rad čestnej légie. Ide vôbec o najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, informoval český spravodajský server novinky.cz.

Vyznamenanie odovzdal Kubišovej francúzsky veľvyslanec v Česku Pierre Lévy. Pripomenul kariéru speváčky a významné momenty v jej živote.

"Francúzska republika takto ocenila vynikajúci príspevok k politickej slobode," uviedol Lévy, ktorý ocenil nielen umeleckú kariéru Kubišovej, ale aj jej pôsobenie v Charte 77.

Rodáčka z Českých Budějovíc, ktorá v druhej polovici 60. rokov žiarila na československom nebi populárnej hudby, si pohnevala normalizačných mocných jednoznačnou podporou Dubčekovho vedenia krajiny počas Pražskej jari a po takmer 20 rokov nesmela vystupovať na verejnosti.

Na "zakázanú" speváčku, ktorá 1. novembra 2012 oslávi 70. narodeniny, však jej fanúšikovia nezabudli, čo sa naplno prejavilo po spoločenských zmenách v krajine na sklonku roka 1989. Niekdajšia víťazka ankety Zlatý slávik, neskôr hovorkyňa Charty 77 nadviazala po nich na niekdajšiu úspešnú dráhu. Opakovane sa o tom mohli presvedčiť na vlastné oči i návštevníci jej koncertov na Slovensku. Už 22. novembra Kubišová vystúpi v koncertnej sieni Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Vyznamenanie Rad čestnej légie v piatich rôznych stupňoch udeľujú vo Francúzsku od začiatku 19. storočia, a to tak tamojším občanom, ako aj cudzincom za mimoriadne zásluhy v konkrétnych oblastiach.

Medzi početnými laureátmi z bývalého Československa nájdeme viacero významných osobností zo Slovenska, vrátane Milana Rastislava Štefánika, Milana Hodžu, Ladislava Holdoša či Vladimíra Valacha. K nositeľom ocenenia v ére samostatnosti patrí napríklad niekdajší šéf slovenskej diplomacie Jan Kubiš, ktorý ako vôbec prvý Slovák získal najvyšší stupeň tohto vyznamenania, či vojnový veterán, gen. Anton Petrák.

Medzi ocenenými českými osobnosťami boli napríklad niekdajší prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Václav Havel, ale aj skladateľ Antonín Rejcha, maliar František Kupka, režisér Miloš Forman, fotograf Jan Saudek alebo spisovateľ Milan Kundera.