Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

SOZA: Nová spolupráca má priniesť lepšiu správu hudobných práv

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Online práva budú spracované z jedného zdroja, namiesto toho, aby zväz musel jednotlivo riešiť uvedenú problematiku s partnerskými organizáciami v zahraničí.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Efektívnejšiu správu hudobných práv slovenských autorov i vydavateľov v celosvetovom online prostredí by mala zabezpečiť nová spolupráca Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA). "Spolupráca sa týka nielen samotného licencovania, ale aj rozdistribuovania príjmu z toho plynúceho medzi našich členov,“ uviedol na margo spolupráce so švajčiarskym a americkým partnerom člen Predstavenstva SOZA Tomáš Mikš.

Ako ďalej ozrejmil, pre SOZA táto spolupráca znamená, že online práva budú spracované z jedného zdroja, namiesto toho, aby zväz musel jednotlivo riešiť uvedenú problematiku s partnerskými organizáciami v zahraničí. "V konečnom dôsledku z toho budú mať úžitok najmä naši členovia - hudobní tvorcovia a vydavatelia, a to, keď dostanú spravodlivý podiel za online používanie ich hudobných diel zo všetkých častí sveta,“ uviedol Mikš. SOZA v súčasnosti spravuje online práva pre viac ako 3000 nositeľov práv na Slovensku.

Mikš upozornil, že výhoda je nielen v lepšej obchodnej pozícii pri zastupovaní autorských práv. "Veľkým benefitom je možnosť využívať najmodernejšiu technológiu pre spracovanie hlásení z online služieb a následné vyúčtovanie," povedal.

Zmluvu o právomoci viesť rokovania s medzinárodnými online službami, ako sú napríklad streamingové platformy a ďalšie služby ponúkajúce možnosť sťahovania diel, podpísala SOZA so švajčiarskou spoločnosťou SUISA Digital Licensing. Spravovanie online práv v administratívnej časti bude vykonávať Mint Digital Services, spoločný podnik SUISA a americkej organizácie kolektívnej správy SESAC. Mint Digital Services spravuje databázu so 16 miliónmi zadokumentovanými hudobnými dielami a 96 miliónmi zvukových záznamov, z ktorých 25 miliónov je spojených s kompozíciami.

Zmluva bola podpísaná v lete, účinnosť nadobudne od 1. októbra 2019.