Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Sopranistka Jolana Fogašová zaspieva na Opernom gala v Kežmarku

Na snímke z Facebooku spevácka diva Jolana Fogašová. Foto: Screenshot Facebook

Výťažok koncertu je každý rok venovaný inej organizácii. Tento rok poputuje Detskému dennému sanatóriu v Kežmarku na nákup rehabilitačných a kompenzačných pomôcok pre deti so zdravotným postihnutím.

Bratislava 9. augusta (TASR/Teraz.sk) - Dennému detskému sanatóriu v Kežmarku pomôžu operní umelci svojím umením na opernom benefičnom koncerte Operné gala v Kežmarku 2017. Štvrtý ročník tohto podujatia sa uskutoční v sobotu 26. augusta už tradične v Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku. Tento rok sa na ňom predstavia sopranistka Jolana Fogašová, tenorista Dušan Šimo a basbarytonista Boris Prýgl.

Benefičný koncert Operné gala v Kežmarku je na Slovensku jedinečný operný galakoncert, na ktorom vystúpi vždy jedna alebo viaceré slovenské operné hviezdy so svetovým renomé spolu so začínajúcimi talentovanými umelcami. Koná sa od roku 2014 každoročne v letnom období pri príležitosti začatia prevádzky spravodajsko-publicistického internetového časopisu operaslovakia.sk. Producentom koncertu je občianske združenie Opera Slovakia, ktorého hlavným cieľom je podpora šírenia slovenskej opernej kultúry na Slovensku a v zahraničí s presahom do iných žánrov klasickej hudby. Benefičný charakter podujatia spája operné umenie so silnými ľudskými príbehmi.

Štvrtý ročník koncertu sa uskutoční pod umeleckou záštitou maestra Petra Dvorského už tradične v exkluzívnom interiéri národnej kultúrnej pamiatky zaradenej do zoznamu UNESCO – Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku. Tento rok sa bude Operné gala v Kežmarku konať v predvečer 300. výročia vysvätenia tohto výnimočného chrámu na Slovensku.

Ako hlavná hviezda sa predstaví medzinárodne uznávaná sopranistka Jolana Fogašová, ktorá má za sebou množstvo úspechov na domácich aj zahraničných operných scénach či koncertných pódiách. Spolu s ňou budú v Kežmarku účinkovať aj popredný sólista banskobystrickej Štátnej opery, tenorista Dušan Šimo a mladý talentovaný basbarytonista Boris Prýgl – víťaz viacerých medzinárodných speváckych súťaží, finalista súťaže Hans Gabor Belvedere 2017 a čerstvý držiteľ Ceny Birgit Nilsson z prestížnej svetovej speváckej súťaže Plácida Dominga Operalia. Účinkujúci vystúpia s klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej, korepetítorky Opery Štátneho divadla v Košiciach, hlavnej korepetítorky súťaže Musica Sacra v Ríme, ako aj hlavnej korepetítorky a dramaturgičky Opera Slovakia. Zaznejú árie a duety z diel autorov svetovej opernej literatúry.

Výťažok koncertu je každý rok venovaný inej organizácii. Tento rok poputuje Detskému dennému sanatóriu v Kežmarku na nákup rehabilitačných a kompenzačných pomôcok pre deti so zdravotným postihnutím.

Predpredaj vstupeniek prebieha v sieti Ticketportal, v predajni Colour Music – hudobné nástroje na Hlavnom námestí v Kežmarku a na Evanjelickom farskom úrade v Kežmarku.

TASR informoval Ľudovít Vongrej, producent koncertu.