Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SĽUK predstavil novú publikáciu Slovenský loutkář 1928

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Autori knihy Michal Babiak, Jaroslav Blecha a Juraj Hamar v kritickej historickej, kultúrnej a estetickej reflexii prinášajú najnovšie poznatky z danej problematiky.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovenský loutkář 1928 je názov novej publikácie, ktorú vydal Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky. Výpravnú knihu slávnostne predstavili verejnosti vo štvrtok v bratislavskom V-klube.

"Inšpirovaná bola aj ďalšími dvoma významnými udalosťami slovenských a českých kultúrnych vzťahov. Prvou bolo vydanie Slovenského čísla časopisu Loutkář v roku 1928 a druhou bol zápis prvku Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO v roku 2016," informovala TASR PR manažérka SĽUK-u Lucia Sopková.

Autori knihy Michal Babiak, Jaroslav Blecha a Juraj Hamar v kritickej historickej, kultúrnej a estetickej reflexii prinášajú najnovšie poznatky z danej problematiky. "Súčasťou vydania je aj faksimile pôvodného vydania časopisu Loutkář z roku 1928. Toto, tzv. Slovenské číslo zachytáva vývoj slovenského bábkarstva na Slovensku v prvom desaťročí po vzniku spoločnej republiky," uviedla k publikácii.

Tá uvádza príspevky o najvýznamnejších osobnostiach, ktoré sa v danom období zasadili o rozvoj a propagáciu bábkového divadla na Slovensku, ako aj informácie o činnosti a pôsobení tradičných kočovných marionetárov, spolkových a rodinných bábkových divadlách na území Slovenska.

Súčasťou publikácie je bohatá obrazová príloha, v ktorej okrem fotografií bábkových divadiel, bábok a bábkarskej scénografie nájdu čitatelia aj vzácne faksimile dobových dokumentov a rodinných fotografií z pôsobenia významných bábkarov (Stražanovci, Nosálkovci, Kuník) na začiatku 20. storočia. "Autori uverejnili s bohatým poznámkovým aparátom aj scenáre k dvom obľúbeným hrám tradičných bábkarov - Jánošík a Ján Doktor Faust," uzavrela Sopková.

Podujatie sa symbolicky uskutočnilo v deň, kedy si pripomíname Svetový deň bábkarstva. Súčasťou prezentácie bolo aj vystúpenie marionetového divadla TYJÁTR z Nitry s hrou tradičných kočovných bábkarov Don Šajn.