Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Rozbieha sa festival letného kočovného kina Bažant Kinematograf

Putovný autobus Kinematograf ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dva známe zelené pojazdné autobusy navštívia do 10. septembra 35 miest. Skalným i novým divákom opäť privezú na námestia kvalitné a divácky obľúbené filmy.

Bratislava 25. júna (TASR) - Na Slovensku sa dnes rozbieha festival letného kočovného kina Bažant Kinematograf, ktorý tento rok oslavuje 10. výročie na cestách po slovenských mestách. Dva známe zelené pojazdné autobusy navštívia do 10. septembra 35 miest. Skalným i novým divákom opäť privezú na námestia kvalitné a divácky obľúbené filmy. Ako TASR informovala koordinátorka projektu Ľubica Orechovská, fanúšikovia pojazdného divadla dostanú ako narodeninový darček nový Kinematograf. "Pod Bažantovou hlavičkou od 13. júla do 18. augusta ponúkne atraktívny filmový program na bratislavskej Magio pláži," doplnila.

Aktuálnu filmovú kolekciu oboch autobusov tvorí pätica českých a slovenských celovečerných filmov z tohto a minulého roka. Do programu sú zaradené dva úspešné medzinárodne oceňované slovenské filmy - Dom režisérky Zuzany Liovej a Cigán uznávaného režiséra Martina Šulíka. Obe snímky získali v apríli tohto roku šesť národných filmových cien Slnko v sieti.

Českú kinematografiu v programe zastupujú dve tradičné mená a jeden nováčik. Snímka Nevinnosť režiséra Jana Hřebejka sleduje z vrcholu na úplné dno uznávaného lekára, poriadneho otca a manžela, ktorý čelí obvineniu z ťažkého zločinu. Alice Nellis divákov v komédii Perfect Days zoznámi so štyridsiatničkou Erikou, ktorá má v živote všetko, akurát ešte nestihla dospieť. Novým objavom českej filmovej scény je Richard Řehořek. Len vo veku 24 rokov nakrútil už druhý celovečerný film Czech Made Man, v ktorom sa s nadhľadom a bez servítky pozerá na obdobie posledných 20 rokov v "porevolučnom" Česku.

Všetky filmy zaradené do programu Bažant Kinematograf budú ako predfilmy sprevádzať snímky dvoch talentovaných slovenských animátoriek Ivany Laučíkovej Zajacovej a Michaely Čopíkovej," dodala.