Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

J. K. Rowlingová propagovala svoj prvý román pre dospelých

Foto: TASR/AP

Tragikomický román The Casual Vacancy vyšiel 27. septembra. Dej sa odohráva vo fiktívnom mestečku Pagford na juhozápade Anglicka, ktoré pripomína oblasť Forest of Dean, kde Rowlingová vyrastala.

New York 17. októbra (TASR) - Britská spisovateľka J.K. Rowlingová v utorok večer na jedinom verejnom vystúpení v Spojených štátoch predstavila svoj prvý román pre dospelých The Casual Vacancy (Prázdne miesto - voľný preklad). Už len pri zmienke jej mena na úvod podujatia sa publikum postavilo a začalo nadšene kričať, všíma si agentúra AP.

Autorka úspešných príbehov pre deti o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi prehovorila pred davom ľudí v Lincolnovom centre v newyorskej štvrti Manhattan, kde propagovala svoje nové literárne dielo.

Rowlingová v tmavej sukni a tmavom svetri s blúzkou sa rozprávala s kolegyňou-americkou spisovateľkou Ann Patchettovou, potom prečítala krátky úryvok zo svojej novej knihy a takisto odpovedala na vopred vybraté otázky fanúšikov.

Rowlingová vystúpila pred približne 2500 ľuďmi, zväčša ženami, ktoré sa zišli pod vysokým, zlatým stropom zaplneného hľadiska v Divadle Davida H. Kocha v Lincolnovom centre.

Celý rozhovor bol pre dospelých - Rowlingová dokonca použila neslušné slovo -, ale spisovateľka sa vracia k tvorbe príbehov pre deti. Len nečakajte leporelá pre batoľatá - ani nový diel Harryho Pottera.

Tragikomický román The Casual Vacancy vyšiel 27. septembra. Dej sa odohráva vo fiktívnom mestečku Pagford na juhozápade Anglicka, ktoré pripomína oblasť Forest of Dean, kde Rowlingová vyrastala. Hlavnou udalosťou sú miestne voľby, pretože jeden z predstaviteľov radnice zomrie a zostane po ňom prázdne miesto. Román sa zaoberá spormi a záujmami, ktoré poháňajú miestnu politiku, a triednymi rozdielmi. To všetko dokáže rozdeliť aj tie najpokojnejšie anglické dediny.