Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: REAKCIE OSOBNOSTÍ na úmrtie Karla Gotta

Český spevák a legenda Karel Gott, archívna snímka. Foto: TASR/František Iván

Český spevák zomrel v utorok (1. 10.) krátko pred polnocou vo veku 80 rokov.

Bratislava 2. októbra (TASR/Teraz.sk) - Nielen fanúšikov, ale aj známe české a slovenské osobnosti spoločenského a politického života zasiahla správa o úmrtí Karla Gotta. Teraz.sk prináša ich reakcie.

Prezidentka Z. Čaputová vyjadrila sústrasť rodine Karla Gotta


Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR/AP

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila sústrasť rodine Karla Gotta, ktorý zomrel v utorok vo veku 80 rokov.

Uviedla, že informáciu o úmrtí českého speváka sa symbolicky dozvedela v stredu dopoludnia práve v okamihu, keď vlak, ktorým cestovala z Bratislavy, zastavil v Prahe. Prezidentka sa zúčastňuje na dvojdňovom summite prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v českých Lánoch.

"Karla Gotta som považovala za umelca, ktorý ovplyvnil mnohé generácie ľudí v Československu, nielen v Českej republike. Chcem týmto vyjadriť úprimnú sústrasť jeho najbližším," uviedla pre prítomné médiá po návrate do hotela po skončení rokovaní v prvý deň summitu.

Andrej Danko: opustil nás legendárny maestro


Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS).
Foto: TASR - Jakub Kotian

"Slovensko a Česko zasiahla tragická správa. Opustil nás legendárny maestro, ktorého zlatý hlas počul snáď každý z nás. V tichosti a s úctou spomíname," uviedol predseda NR SR a predseda SNS na sociálnej sieti.

Pellegrini: Karel Gott bol fenoménom


a snímke premiér SR Peter Pellegrini (SMER-SD).
Foto: TASR - Martin Baumann

Karel Gott bol fenoménom, ktorý celé svoje pôsobenie pomáhal odpútať sa ľuďom od svojich bežných životných problémov a ponúkal im umenie, ktorému rozumeli a s ktorým sa vedeli stotožniť.

V reakcii na správu o úmrtí českého speváka to na sociálnej sieti uviedol predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

NEPREHLIADNITE: SLOVENSKO A ČESKO SMÚTI: Zomrel Karel Gott

"Jeden z najúžasnejších hlasov, ktorý celé desaťročia vnášal radosť do duší Čechov i Slovákov, už nikdy nezaznie," reagoval premiér. "Zbohom, maestro, nech váš hlas ostane navždy v srdciach ľudí, ktorým právom učaroval," dodal Pellegrini na sociálnej sieti.

ČÍTAJTE AJ: KAREL GOTT ODIŠIEL NAVŽDY: Zaspomínajte si na jeho najväčšie HITY

Zeman: Gottovo úmrtie je zarmucujúca správa pre celú krajinu


Miloš Zeman, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Český prezident Miloš Zeman uviedol, že úmrtie Karla Gotta, ktorý zomrel v utorok vo veku 80 rokov, je nesmierne zarmucujúcou správou pre celú krajinu.

"Karel Gott bol skutočný umelec, ktorý sa rozdával druhým. To je vyčerpávajúce, ale práve to robí umelca umelcom. Karel Gott daroval svoj život generáciám, daroval sa nám všetkým," citoval Zemanove slová pre TASR jeho hovorca Jiří Ovčáček.

POZRITE SI: OBRAZOM: Legenda Karel Gott už spieva v nebi, takto si ho zapamätáme

Babiš: Gott bol jeden z najväčších Čechov


Na archívnej snímke Andrej Babiš.
Foto: Archív TASR

Český premiér Andrej Babiš označil Gotta za jedného z najväčších Čechov, "ktorých sme mali tú česť zažiť". "Sprevádzal ma od mladosti. A každého z nás. Veril som, že tu bude navždy. Je mi to nesmierne ľúto. Zapálim sviečku a vypočujem si niečo od neho zo 60. rokov. Majstre, vážil som si Vás. Viac, než dokážem povedať," uviedol Babiš pre TASR prostredníctvom svojej hovorkyne Jany Adamcovej.

"Pre mňa Karel nikdy nezomrel, je súčasťou nielen mňa, ale celej českej krajiny. Jeho piesne nám ho budú neustále pripomínať," uviedol podľa televízie ČT24 dlhoročný Gottov spolupracovník, hudobník Felix Slováček.

Ľ. Laššáková: Hlas i piesne K. Gotta robili život krajším


Na snímke ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Karel Gott robil život krajším, navždy preto ostane v našich srdciach. Zármutok nad úmrtím speváckej legendy vyjadrila na sociálnej sieti ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Pripomína, že Gottov hlas a jeho skladby sa stali súčasťou doby. "Čarom ľudskej osobnosti, nadhľadom a prirodzenou ľudskou múdrosťou a skúsenosťou oslovoval celé generácie," povedal Laššáková.



D. Saková: Kája Gott patril medzi legendy československej hudby


Denisa Saková, archívna snímka.
Foto: TASR Jakub Kotian

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) vyjadrila úprimnú sústrasť jeho rodine a blízkym. "Kája Gott patril medzi legendy československej hudby a jeho smrť je veľkou stratou", uviedla.

R. Raši: Karel Gott nám už nikdy nezaspieva naživo


Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.
Foto: TASR/Martin Baumann


"Tá smutná správa nás zastihla počas rokovania vlády. Karel Gott nám už nikdy nezaspieva naživo. Ale takto si ho budeme navždy pamätať," uviedol Raši na sociálnej sieti.



B. Kollár: Odchádza mi časť mladosti


Na snímke poslanec NR SR Boris Kollár (SME RODINA).
Foto: TASR - Martin Baumann


"Zomrel Karel Gott a mne odchádza s ním časť mojej mladosti, ale aj dospelého života. Bol našim súputníkom, tak nejak s nami zdieľal naše životy, rozveseľoval ich, obohacoval. Vždy vyčaril úsmev, radosť," uviedol B. Kollár. K. Gotta označil za veľkú osobnosť a charizmatického muža.



Odpočívajte v pokoji maestro, napísal na sociálnej sieti aj predseda SaS Richard Sulík a pripomenul jeho duet s dcérou Charlotte Ellou Gottovou Srdce nehasnou.


K rovnakej kondolencii sa pripojila aj jeho stranícka kolegyňa Jana Cigániková. "Maestro, cítim obrovskú stratu. Vaša tvorba zostane nesmrteľná," uviedla. Na spevácku legendu si spomenul aj europoslanec za KDH Ivan Štefanec. „Je len málo ľudí, ktorí boli takí oddaní svojmu remeslu a posunuli ho o toľko vyššie,“ uviedol. Na spevácku legendu si spomenula aj europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD), ktorá mu venovala kondolenciu. Podľa nezaradeného poslanca Ota Žarnaya bol Gott najznámejšou popovou hviezdou, ktorá vzišla z Československa, a dodal, že sa takíto speváci rodia len raz za storočie.

A. Kiska: Neviem si predstaviť, že tu už nebude


"Keď som bol dieťa, bol tu Karel Gott. Keď som bol tínedžer, zabávali sme sa na jeho hudbe. Keď som bol dospelý, hrával som jeho pesničky na gitare. Bol tu, aj keď som bol prezident. Neviem, si predstaviť, že tu už nebude," uviedol na sociálnej sieti exprezident Andrej Kiska.

V. Patejdl: Ku všetkým kolegom bol Karel Gott vždy milý


Na snímke slovenský hudobný skladateľ, hudobník a spevák Vašo Patejdl.
Foto: TASR - František Iván

Český spevák Karel Gott býval na všetkých kolegom, vrátane tých mladých, vždy milý a usmiaty. Takto si na neho spomína slovenský skladateľ a spevák Vašo Patejdl. V roku 2014 vydal Gott album S pomocí přátel. Jednu z pesničiek s názvom Chci tě mu zložili Patejdl a textár Ľuboš Zeman.



„Poznali sme sa dlho, ešte z čias Bratislavskej lýry, za tie roky sme sa stretávali na rôznych koncertoch a programoch. Ku všetkým kolegom, vrátane tých mladých, bol vždy milý, usmiaty. Koľkokrát sme sa stretli, vždy ma žiadal, aby som už aj jemu napísal pesničku. Naša prvá bližšia spolupráca bola pri duete Neznámy pár, ktorú naspievali s Marikou Gombitovou," zaspomínal si pre TASR Patejdl.

Neskôr podľa jeho slov naspieval parádne skladbu Voľnosť, ktorú napísal do filmu Cinka Panna režiséra Dušana Rapoša. "Žiaľ, naša posledná spolupráca bola na albume S pomocí přátel, na ktorý sme prispeli s textárom Ľubošom Zemanom pesničkou Chci tě. Plánovali sme ešte ďalšie, k tomu už, žiaľ, nedôjde. V posledných rokoch som ho veľmi obdivoval, ako statočne bojuje s chorobou, nezavrel sa do ústrania a vlastne zomrel na pódiu. Želám mu z celého srdca, aby mal v nebi toľko priateľov ako tu na zemi," zhrnul Patejdl.

Ľ. Zeman: Stále som veril, že nad chorobou zvíťazí


Smrť Karla Gotta sa veľmi dotkla aj Ľuboša Zemana. "Stále som veril, že nad chorobou zvíťazí. Od mladosti som ho obdivoval a pri neskorších novinárskych a umeleckých stretnutiach sa mi potvrdilo, že to bol aj dobrý, prajný a charizmatický človek. Som rád, že stihol naspievať aspoň jednu pieseň s mojím textom. Bola to pre mňa česť. Verím, že svet na neho nezabudne a jeho piesne tu zostanú naveky. Česť jeho pamiatke," uviedol pre TASR.

M. Laiferová: Málo bolo takých ľudí ako Karel Gott


Marcela Laiferová
Foto: TASR/Zuzna Čižmáriková

Český spevák Karel Gott bol veľmi citlivý, poctivý, pracovitý aj veľkorysý človek. Takto si na neho spomína slovenská speváčka Marcela Laiferová, ktorá sa s ním veľmi dobre poznala. S Gottom mali narodeniny v rovnaký deň - 14. júla.

"Často sme spolu účinkovali v domácich aj medzinárodných galaprogramoch pri reprezentácii Československa. Karel bol veľmi citlivý človek, veľmi poctivý, pracovitý aj veľkorysý človek. Kládol si na seba veľké nároky, párkrát som ho počula pred vystúpením povedať – dnes to nedám. Vždy to však dal, aj toto bola známka jeho vysoko profesionálneho prístupu," povedala pre TASR Laiferová.

Zaspomínala si na jedno zo stretnutí v Prahe, keď ju Gott aj s Karolom Duchoňom pozval na večeru. "Objednal reštauráciu len pre nás a celý večer sme sa bavili iba o hudbe. Málo bolo takých ľudí ako Karel Gott," uzavrela Laiferová.

Michal David: Je to veľká strata pre hudobnú scénu


Na snímke český spevák a skladateľ Michal David.
Foto: TASR - Oliver Ondráš

Úmrtie Karla Gotta je podľa českého speváka a skladateľa Michala Davida veľkou stratou pre hudobnú scénu. David bol jeho blízkym spolupracovníkom. S Karlom Gottom mal podobne ako slovenská speváčka Marcela Laiferová rovnaký dátum narodenia, 14. júl, akurát Michal je o 21 rokov mladší. V roku 1999 zložil Michal David pre speváka hit To stárnutí zrádné.



"Ja som s ním prežil desiatky rokov, pri koncertoch, v nahrávacom štúdiu aj v súkromí. Však sme narodení v jeden deň. Karel bol precízny, pracovitý aj veľmi spoločenský. Zomrel v krásnom veku, mal krásny život. Je to veľká strata pre hudobnú scénu, miesto po ňom nikto nezaplní, ostáva po ňom veľké prázdno. Ostávajú tu jeho hlas, jeho piesne, ktoré budeme naďalej počúvať každý deň. A pritom naňho spomínať iba v tom najlepšom," povedal pre TASR Michal David.

Český spevák Karel Gott zomrel v utorok (1. 10.) krátko pred polnocou vo veku 80 rokov. Informovala o tom televízia Nova na svojej stránke tn.cz. Spevák v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou. Poruchu krvotvorby mu lekári diagnostikovali už pred rokom a pol.