Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Prekladateľa a tanečnica Oľga Lajdová by sa dožila 75 rokov

Knižná edícia listovej korešpondencie Júliusa Satinského a jeho prvej manželky Oľgy Lajdovej vyšla vo vydavateľstve Slovart pod názvom Listy Oľge. Korešpondenciu tvorí 155 Julových a 51 Oľginých listov z rokov 1962 – 1965. Zostavovateľka, Satinského dcéra z druhého manželstva Lucia, ich zoradila chronologicky podľa dátumu odoslania, resp. napísania. Príbeh lásky Jula a Oľgy sa začína na lodi počas natáčania filmovej komédie Výlet po Dunaji. Foto: TASR - www.book.review.sk

Oľga Lajdová sa narodila 19. augusta 1943 v Bratislave a žila na Dunajskej ulici, kde býval aj Július Satinský. Ich príbeh lásky sa začal až v roku 1962 na lodi počas natáčania filmu Výlet po Dunaji.

Bratislava 18. augusta (TASR) - 0ľga Lajdová prekladala modernú anglickú, americkú a írsku literatúru, ale venovala sa aj prekladom zo španielčiny, najmä prózy a drámy argentínskej a mexickej literatúry. Vynikala ako znalkyňa miestnych dialektov a slangov a aktívne sa zúčastňovala na propagácií týchto kultúr. Zviditeľnila sa aj ako členka Baletu Slovenského národného divadla (SND) a tanečnica súboru Lúčnica. Bola prvou manželkou známeho komika Júliusa Satinského. V nedeľu 19. augusta uplynie 75 rokov od jej narodenia.

Oľga Lajdová sa narodila 19. augusta 1943 v Bratislave a žila na Dunajskej ulici v tomto meste, kde býval aj Július Satinský. Ich príbeh lásky sa však začal až v roku 1962 na lodi počas natáčania filmovej komédie Výlet po Dunaji, pretože sa dovtedy nepoznali. Julo Satinský mal v tom čase dvadsať rokov, Oľga Lajdová o rok menej. Prvé roky ich vzťahu boli komplikované, keďže zaľúbenci takmer vôbec neboli spolu. Riešili to bohatou korešpondenciou. Lajdová žila najskôr v Košiciach, kde mala angažmán v baletnom súbore v divadle, krátko po jej návrate do Bratislavy Satinský narukoval na základnú vojenskú službu. Už niekoľko týždňov po jeho návrate z vojenčiny Lajdová odcestovala na polročný pobyt do Ameriky.

V rokoch 1957 až 1962 študovala Oľga Lajdová tanečný odbor na Konzervatóriu v Bratislave, takmer dva roky bola v angažmán v baletnom súbore Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach, ďalšie dva roky tancovala v Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave. V rokoch 1965 až 1971 študovala na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a potom sa stala lektorkou na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V rokoch 1972 až 1973 vyučovala na Jazykovej škole.

Oľga Lajdová zomrela 22. januára 1985 vo veku 41 rokov, utopila sa pri kúpaní v Karibiku na ostrove Svätý Tomáš na Amerických Panenských ostrovoch a je tam aj pochovaná.

O prvej manželke populárneho herca Júliusa Satinského sa možno najviac dozvedieť z knihy Listy Oľge, ktorá vyšla v roku 2013. Zostavovateľkou publikácie s príťažlivou formou je Satinského dcéra z druhého manželstva Lucia. Kniha je zbierkou intímnych listov, ktoré si dvojica písala ešte za slobodna. Pri jej tvorbe spolupracovalo Vydavateľstvo SLOVART so štúdiom vizuálnej komunikácie Pergamen, vďaka čomu sú Listy Oľge majstrovským dielkom, obsahujúcim aj faksimile ručne písaných poznámok, kresieb, listových známok a pečiatok.

"Zaujímavá „dvojsamota“ pisateľov je presne to, čo dnes na svete chýba. Nahradili ju maily, telefonáty, smsky... nevadí. Listy Oľge vás vrátia späť do časov, keď vojenská služba bola povinná a listy do Ameriky putovali veľmi dlho a niekedy sa celkom stratili", napísala ku knihe jedna z recenzií.