Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Pred 70 rokmi sa narodila speváčka Eva Kostolányiová

Eva Kostolányiová Foto: TASR/Magda Borodáčová
Speváčka populárnej hudby EVA KOSTOLÁNYIOVÁ. Foto: TASR/Magda Borodáčová

K nedožitým sedemdesiatinám Evy Kostolányiovej pripravili v jej rodnej Trnave koncert, na ktorom odznejú najznámejšie piesne tejto populárnej slovenskej speváčky 70. rokov minulého storočia.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Priaznivci slovenskej populárnej hudby si dnes pripomenú nedožitých 70 rokov speváčky Evy Kostolányiovej. Ako Eva Vermešová sa narodila 2. novembra 1942 v Trnave. Spolu so siedmimi súrodencami vyrástla v trnavskej cukrovarníckej štvrti. Na základnej škole bola veľmi dobrou žiačkou, vynikala aj pohybovým talentom.

Spevácke začiatky absolvovala spolu s bratom Ivanom v Trnave, kde spievali s domácim dixielandom na nedeľných „čajoch o piatej“. V rokoch 1956-1961 bola členkou tanečného súboru Slovenského ľudového umeleckého kolektívu. Popri zamestnaní súkromne študovala spev u profesora Godinu. Od roku 1961 bola členkou Vojenského umeleckého súboru, aj tu nastúpila ako tanečnica, od roku 1964 účinkovala aj ako speváčka. Vo februári 1965 sa vydala za kolegu Jána Kostolányiho.

V roku 1967 nastúpila už ako speváčka do bratislavskej Tatra revue. Po 14 mesiacoch odchádza a na jeseň 1968 začína účinkovať ako speváčka s kapelou Ľuba Beláka, s ktorou absolvovala aj zahraničné vystúpenia. Od septembra 1970 spievala s orchestrom Braňa Hronca, ktorý v tej dobe patril k európskej špičke. V júni 1972, už ako sólová speváčka, súťažila na Bratislavskej lýre s piesňou Farebný sen. Pár dní nato založila s Mirom Šebom vlastnú skupinu Hej. Prichádzajú hity Keď si sám či duet Haló tam s Michalom Dočolomanským.

V začiatku svojej speváckej dráhy mala v repertoári prevzaté skladby, postupne pribudli aj piesne domácich autorov. Jej pohybový a herecký talent sa naplno prejavil v závere roku 1972 v televíznej inscenácii operety Mamzelle Nitouche. V roku 1973 sa rozvádza, v tom istom roku získala spolu s Karolom Duchoňom striebornú Bratislavskú lýru za duet Chvála humoru. V októbri 1973 spievala na medzinárodnom piesňovom festivale v írskom Castlebar. Ďalšími hitmi v jej podaní boli Až bude pokosená tráva, Ruka s kvetom, známy duet Smoliar s Michalom Dočolomanským či pieseň Výlety.

Počas speváckej dráhy nahrala viac ako 140 piesní, ktoré vyšli na viacerých singloch a jednej LP platni. V roku 2006 vydal Opus hitovú kompiláciu Eva Kostolányiová 20 Naj. Zomrela mladá, vo veku necelých 33 rokov 3. októbra 1975. Dnes uplynie 70 rokov od jej narodenia.

Rodné mesto pripravilo Eve Kostolányiovej koncert a výstavu

K nedožitým sedemdesiatinám Evy Kostolányiovej pripravili v jej rodnej Trnave koncert, na ktorom odznejú najznámejšie piesne tejto populárnej slovenskej speváčky 70. rokov minulého storočia. V nedeľu 4. novembra sa na ňom v Divadle Jána Palárika predstaví Art Music Orchestra, Zdeno Sychra a ďalší súčasníci Evy Kostolányiovej.

O dva týždne neskôr, 15. novembra, otvoria v Západoslovenskom múzeu výstavu viac ako sto fotografií známej Trnavčanky, ktorú inicioval jej synovec Mikuláš Vermeš. Budú na nej portrétne fotografie, reportážne zábery z rôznych podujatí a súkromné fotografie z archívov Eviných priateľov. Výstavu doplní prehľad najdôležitejších článkov o Eve Kostolányiovej (2.11.1942 v Trnave – 3.10.1975 v Bratislave).

Najvýraznejšie sa na portrétnej časti prezentujú fotografi Danica Rumanová a Tomáš Písecký. V začiatkoch fotografoval Evu Kostolányiovú aj herec Tatra revue Michal Belák. Z tohto obdobia sú aj zábery od Antona Šmotláka a Františka Spáčila. Prelom 60. a 70. rokov a Evine zahraničné i domáce aktivity na celuloide zdokumentovali Lubor Dolinsky, Jaroslav Bouška, Oldo Zeman, Kurt Barnewitz a Bedrich Schreiber junior. Prvú polovicu 70. rokov a Evine posledné obdobie zaznamenávajú fotografie Petra Procházku, Tibora Borského, Igora Grossmana, Miloša Vanča, Štefana Végha, Alexandra Vojčeka a Kamila Vyskočila, ktorí ju zachytili napríklad na Bratislavskej lýre i ďalších koncertoch. Televízne obdobie speváčky okrem kameramanky Danice Rumanovej zachytávali aj televízne fotografky Elena Hronská, Ria Vaňová a Gabriela Václavíková. Významné portréty a doteraz nezverejnené fotografie poskytla slovenská fotografka Zuzana Mináčová. Poslednú fotografiu z nakrúcania televíznej pesničky More lásky z relácie Našich deväť z augusta 1975 urobil Jindro Zlesák. Viaceré fotografie zo svojho archívu pre výstavu poskytla TASR.

Výstava po skončení v Trnave v polovici januára bude v termíne 4. až 22. februára 2013 v Galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave.