Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Poľsko nakrúti film o páde lietadla s elitou pri Smolensku

Vyšetrovatelia skúmajú 12. apríla 2010 miesto havárie pri troskách poľského vládneho lietadla Tupolev Tu-154 , ktoré havarovalo v sobotu 10. apríla 2010 pri pristávaní lietadla v západoruskom Smolensku. Foto: TASR/AP

Hlavnou postavou filmu o smolenskej tragédii bude novinárka. Film sa bude začínať scénou leteckej katastrofy odohrávajúcej sa v hmle.

Varšava 9. januára (TASR) - Poľský režisér Antoni Krauze začne na jar nakrúcať film o havárii lietadla TU-154 pri ruskom Smolensku, pri ktorej zahynula poľská politická, vojenská a intelektuálna elita vrátane prezidenta Lecha Kaczynského.

Informoval o tom Poľský rozhlas s odvolaním sa na producenta filmu Macieja Pawlického, podľa ktorého vo filme pôjde aj "o hľadanie skrytej pravdy".

Posledný Krauzeho film sa volá Čierny štvrtok a v poľských kinách sa objavil v roku 2011. Scenár filmu sa opiera o udalosti z roku 1970, keď bezpečnostné zložky v prístavnom meste Gdyňa streľbou do davu rozohnali robotníkov lodeníc. Pozoruhodné je, že patronát nad filmom počas jeho nakrúcania prevzal práve tragicky zosnulý prezident Kaczynski.

Kaczynského brat, dvojča Jaroslaw, nesúhlasí so závermi vyšetrovania havárie vládneho lietadla TU-154, podľa ktorých príčinou pádu stroja bola chyba posádky, a trvá na začatí nezávislého medzinárodného vyšetrovania tragédie. Rovnakého názoru je aj režisér Krauze, ktorý pred časom pre poľský internetový denník Gazeta.pl uviedol, že pochybnosti o okolnostiach a výsledkoch vyšetrovania ruskými úradmi má veľa Poliakov.

Hlavnou postavou filmu o smolenskej tragédii bude novinárka. Film sa bude začínať scénou leteckej katastrofy odohrávajúcej sa v hmle. Neskôr sa bude paralelne rozvíjať dej novinárkinho nezávislého vyšetrovania udalosti, ale aj príbeh o tom, čo sa v hmle vlastne odohralo, ako aj o vývoji v Poľsku po tragickom 10. apríli roku 2010.

Súčasťou deja filmu bude aj retrospektíva udalostí pred haváriou vrátane Kaczynského návštevy v Gruzínsku. Na konci filmu sa zopakuje scéna tragického pádu lietadla z 10. apríla 2010, spresnil Pawlicki pre Poľský rozhlas.

Producent nespresnil, kto stvárni hlavné postavy. Uviedol len, že záujem hrať vo filme, ktorý má zatiaľ pracovný názov Smolensk, prejavilo mnoho známych hercov.

Nakrúcať sa bude v Poľsku, ale aj v Spojených štátoch a Gruzínsku. Začiatok nakrúcania je naplánovaný na prelom marca a apríla. Posledné zábery by mali nasnímať na jeseň. Očakáva sa, že film sa dostane do distribúcie v roku 2014.

Krauzeho Smolensk nebude prvým filmom o havárii prezidentského lietadla. Pred rokom mal totiž premiéru film Prosto z nieba od režiséra Piotra Matwiejczyka, ktorý si ako cieľ vytýčil nakrútiť úplne apolitický obraz o tragédii. Výsledkom však - ako napísal spravodajský portál Gazeta.pl - bola snímka, ktorej kritici vyčítali prílišný pátos, ploché dialógy a víťazstvo formy nad obsahom.