Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V piatok na Grape pršalo, dobrú náladu však dážď nepokazil

Na snímke fanúšikovia počas koncertu britskej kapely Oh Wonder na 9. ročníku hudobného festivalu Grape, ktorý sa koná na letisku v Piešťanoch, 10. augusta 2018 Foto: TASR/Martin Palkovič

Na multižánrovom festivale vystúpi cez víkend vyše 80 interpretov, z toho 26 zo zahraničia.

Piešťany 11. augusta (TASR) – Vypredaný festival Grape v piatok (10.8.) otvoril brány 20.000 návštevníkom, ktorí si tu okrem hudby a jedla môžu užiť aj kúpele. Práve kúpele sú témou deviateho ročníka, kde približne od 23.00 h pršalo, hlavný program však pokračoval bez prerušenia. "Festivaly majú neopakovateľnú letnú atmosféru," povedal pre TASR Matej Ruman zo skupiny Billy Barman.

Program na hlavnom pódiu otvorila slovenská skupina Walter Schnitzelsson a vystriedalo ju české repové zoskupenie PSH. Po nich britská alt-popová skupina Oh Wonder odohrala na festivale Grape svoj posledný koncert v letnej sezóne. "Boli sme na turné už od februára. Toto leto sme hrali na mnohých festivaloch, prvýkrát sme však na Slovensku. Ľudia tu vyzerajú byť veľmi priateľskí," povedal pre TASR spevák Oh Wonder Anthony West.

Na snímke Jozef Rezník, líder slovenskej kapely Walter Schnitzelsson, spieva počas prvého koncertu na hlavnom pódiu na 9. ročníku hudobného festivalu Grape v Piešťanoch, 10. augusta 2018.
Foto: TASR/Martin Palkovič


Podľa speváka a jeho kolegyne Josephine Vander Guchtovej sú koncerty na festivaloch energickejšie. V roku 2015 ešte nerozmýšľali o tom, že sa stanú koncertnou kapelou, písali skladby a záujem ľudí ich prekvapil. Rovnako ako mnohé kapely, aj Oh Wonder majú predkoncertný rituál, ktorý dodržiavajú. "Pred prvým koncertom sa Anthony spolu s basgitaristom a bicistom zhŕkli okolo mňa a dali mi pusu na hlavu. Hovoríme tomu bozkávanie vajca pre šťastie a ja som to vajce. Robíme to pred každým koncertom," dodala Vander Guchtová, ktorá s Westom začína pracovať na treťom albume.

Na snímke Josephine Vander Gucht a Anthony West z britskej kapely Oh Wonder počas koncertu na 9. ročníku hudobného festivalu Grape, ktorý sa koná na letisku v Piešťanoch, 10. augusta 2018.
Foto: TASR/Martin Palkovič


Ani tohtoročnému Grapu sa dážď nevyhol. Návštevníkom však náladu nepokazil a program pokračoval bez prerušenia. Na druhom najväčšom pódiu, Suzuki stagei, v prvý deň festivalu zahrala česká skupina Tata Boys, britský Lamb a slovenskú scénu zastúpili Bad Karma Boys a Billy Barman. Aj podľa členov kapely Billy Barman zvyknú byť ľudia na festivale spokojnejší. "Myslím, že hráme na mnohých festivaloch, a dosť si ich užívame. Tá atmosféra je iná ako na klubových koncertoch," povedal bubeník Matej Rumen.



Okrem hudobného umenia si organizátori pripravili aj vizuálny zážitok Ambient Gallery umelca Mateja Kréna. Na multižánrovom festivale vystúpi cez víkend vyše 80 interpretov, z toho 26 zo zahraničia. Najväčšími hviezdami sú zahraniční hostia alt-J, Kodaline, Nick Murphy, Wilkinson, Lamb, Jungle, Wolf Alice, Modeselektor, Noisia alebo Oh Wonder. Domácu scénu zastupujú Para, Trosky, Billy Barman, Fallgrapp, Chiki liki tu-a, Bad Karma Boys, Medial Banana, Tolstoys či Diego. Festival prináša aj zopár noviniek pre návštevníkov, vznikol nový open air tanečný stage v tvare majáka, ktorý bude zabávať ľudí od začiatku festivalu až do jeho konca prakticky bez prestávky. Pribudol jeden nový vstup, a to do stanového mestečka, aby mali ľudia plynulejší príchod a nemuseli čakať dlho pri hlavnej bráne.