Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Novinka z vydavateľstva Dajama láka na krásne výhľady z rozhľadní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nová kniha Rozhľadne, 2. diel predstavuje všetky významné rozhľadne na Slovensku, ktoré vznikli po roku 2012.

Bratislava 15. mája (TASR) - Na pultoch slovenských kníhkupectiev sa objavila novinka z vydavateľstva Dajama, ktorá láka na krásne výhľady z rozhľadní. Nová kniha Rozhľadne, 2. diel predstavuje všetky významné rozhľadne na Slovensku, ktoré vznikli po roku 2012.

V knihe je technická špecifikácia rozhľadní, prístupové trasy či zaujímavosti v okolí. Publikácia nadväzuje na 1. diel Rozhľadne, ktorý taktiež práve vychádza v druhom vydaní. „V prvom diele je opísaných 62 lokalít s rozhľadňami. V druhom diele je to 66 lokalít s rozhľadňami postavenými po roku 2012. Už tento početný údaj poukazuje na nárast záujmu o rozhľadne na Slovensku,“ hovorí autor knihy Ladislav Khandl.

V knihe nájdeme rôzne typy rozhľadní. Veže z dreva, ako napríklad rozhľadňa na Krahulskom vrchu či na Krúpovej, majú najpočetnejšie zastúpenie. Oveľa menej je murovaných a kovových. Kniha však predstavuje aj architektonicky zaujímavé skvosty, ako napríklad vežu v Kravanoch nad Dunajom, ktorá má betónovú spodnú časť, na ktorú nadväzuje originálna drevená konštrukcia, pričom  vo vnútri veže je kovové schodisko.

Súčasťou opisu každej rozhľadne je aj charakteristika výhľadov, ktoré ponúka. Napríklad rozhľadňa na Modlovom vrchu prekvapí kruhovým výhľadom na Hornú Oravu. Jednou z najvyšších na Slovensku je vyhliadková veža Dubeň, z ktorej je pekný pohľad na juh na Žilinu i na sever na obce Brodno, Snežnica či na Kysuckú vrchovinu.

V publikácii nechýbajú ani miesta, ktoré môžeme navštíviť v okolí rozhľadní. Ide napríklad o vežu v originálnom tvare suda stojacu uprostred tokajských viníc. „Nielenže navštívime jednu z najzaujímavejších rozhľadní na Slovensku, no spoznať môžeme aj zrúcaniny hradu Slanec či málo známe malebné jazero Izra,“ dodáva Daniel Kollár, editor knihy.