Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Noc literatúry prebehne aj v divadle i opustených domoch

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Je to kultúrna udalosť, ktorá ponúka širokej verejnosti príležitosť zoznámiť sa netradičným spôsobom s tvorbou súčasných európskych spisovateľov.

Bratislava 19. mája (TASR) - Na netradičných miestach, ktoré sa s literatúrou bežne nespájajú, budú herečky a herci čítať úryvky z románov slovenských prekladov literárnych textov európskych autorov. Séria večerných čítaní sa bude odohrávať 22. mája v rámci podujatia Noc literatúry Bratislava 2019.

"Projekt Noc literatúry u nás spontánne organizujú aj vo viacerých slovenských mestách podľa vzoru zo susednej Českej republiky. Práve u českých susedov akciu realizujú od roku 2006 v spolupráci so Združením kultúrnych inštitútov krajín EU (EUNIC) a zahraničnými zastupiteľskými úradmi," uviedla pre TASR Soňa Uriková z Literárneho a informačného centra (LIC).

Čítania prebehnú na štrnástich miestach v Starom Meste v Bratislave. Princíp je jednoduchý. Prezentácie sa začínajú na všetkých miestach o 18.00 h a opakujú sa v 30-minútových intervaloch. Po 15 minútach čítania je 15 minút na presun na ďalšie miesto. Poradie návštevy jednotlivých miest si každý zvolí sám. Špecifikom podujatia je, že čítania sa na každom mieste zopakujú deväťkrát, preto si treba vopred premyslieť trasu.

Noc literatúry v Bratislave prevedie návštevníkov uličkami Starého Mesta, najmä Baštovou a Zámočníckou, ale aj ďalšími. Bude sa čítať v divadle, v niekoľkých galériách, ale aj v opustených domoch, ktoré na svojich obyvateľov ešte len čakajú.

Noc literatúry je kultúrna udalosť, ktorá ponúka širokej verejnosti príležitosť zoznámiť sa netradičným spôsobom s tvorbou súčasných európskych spisovateľov.