Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Divadlo Andreja Bagara jubilejnú 70. sezónu patrične oslávi

Na snímke budova Divadla Andreja Bagara. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Jedným z dôležitých projektov bude aj výstava s názvom nežná.nr, ktorá bude sprístupnená v predvečer 30. výročia Nežnej revolúcie, 16. novembra, v rámci Noci divadiel.

Nitra 8. septembra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pripravuje na svoju jubilejnú 70. sezónu viacero sprievodných podujatí. Mnohé z nich sa budú týkať práve 70-ročnej histórie divadla.

DAB počas sezóny 2019/2020 chystá sériu výstav, ktorých cieľom je prezentácia hercov, režisérov, dramaturgov a ďalších osobností, ktoré v divadle pôsobili. „V internom angažmáne sme mali od roku 1949 vyše 240 umelcov a práve ich si chceme pripomenúť a sprítomniť v našich priestoroch,“ uviedla projektová manažérka DAB Slavka Civáňová.

Jedným z dôležitých projektov bude aj výstava s názvom nežná.nr, ktorá bude sprístupnená v predvečer 30. výročia Nežnej revolúcie, 16. novembra, v rámci Noci divadiel. „Táto výstava zdokumentuje aktivity našich divadelníkov v roku 1989, ktorí boli práve v tom čase na zájazde v Moskve. Po návrate sa stali dôležitou hybnou silou novembrových udalostí v Nitre a nitrianskom regióne,“ uviedla Civáňová.

Históriu divadla pripomenie aj veľká publikácia, ktorú DAB pripravuje už dlhší čas. Kniha s názvom Divadlo Andreja Bagara v Nitre 70 má ísť už na budúci týždeň do tlače. „Na knihe, ktorá bude mapovať históriu divadla, pracuje sedem autorov a ďalších asi 15 ľudí. Pôjde o veľkú vizuálnu publikáciu s vyše 500 fotografiami, ktorá bude čitateľov sprevádzať históriou, osobnosťami, ale aj rôznymi udalosťami, ktoré boli pre divadlo dôležité,“ vysvetlila Civáňová.

Ako pripomenula, DAB bude aj v jubilejnej sezóne ponúkať svojim divákom i školám rôzne vzdelávacie a kultúrne podujatia. Pôjde o rôzne výstavy, prednášky, workshopy a diskusie s hercami a divadelnými tvorcami s názvom Divadlo PLUS.

Súčasťou sprievodných podujatí budú aj dramaturgické úvody k vybraným predstaveniam, tvorivé dielne, prehliadky zákulisia divadla, či odborná prax pre študentov umenovedných odborov vysokých škôl. „Chceme vyjsť aj pred divadlo a v tomto období sa už pracuje na dizajnovom sedení s názvom Divadelná zóna. Tento projekt získal podporu z mesta Nitra a z Nitrianskej komunitnej nadácie. Ide o systém rôznych sedení vo verejnom priestranstve pred budovou DAB. Je to súčasť našej snahy skrášliť priestor pred divadlom,“ dodala Civáňová.