Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Dokumentárny film Nickyho rodina odvysielajú Dvojka i ČT2

Film o Nicholasovi Wintonovi, ktorý zachránil 669 detí z predvojnového Československa a vplyve jeho činu na dnešných mladých ľudí, mal premiéru minulý rok v januári v Prahe.

Bratislava 12. marca (TASR) - Oceňovaný celovečerný polohraný dokumentárny film Nickyho rodina, ktorý videlo vo svete už okolo milióna a pol divákov, súbežne odvysielajú Dvojka a ČT2. Na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave to oznámili zástupcovia RTVS a tvorcovia snímky Matej Mináč a Patrik Pašš z Trigon Production.

Film o Nicholasovi Wintonovi, ktorý zachránil 669 detí z predvojnového Československa a vplyve jeho činu na dnešných mladých ľudí, mal premiéru minulý rok v januári v Prahe. Doteraz si dojímavý príbeh vyžiadalo 59 medzinárodných festivalov. "Absolvovali sme 27 festivalov, priniesli sme z nich 12 cien," uviedol producent Patrik Pašš s tým, že film má veľký úspech aj v austrálskych kinách a začína celoamerickú distribúciu. "Je to absolútne výnimočná vec. Slovenský film sa ešte v distribučnej sieti USA za posledných 20-30 rokov vôbec nepremietal, takže to nás mimoriadne teší," doplnil.

Režisér Mináč celosvetový úspech svojho dokumentu a zisk viacerých diváckych ocenení vysvetlil pre TASR slovami: "Hlavne mladí ľudia sú znechutení životom, pretože moja generácia im zanechala spúšť a oni teraz majú brať oprate. Hovoria si, tomu Nickymu sa dá veriť. Je to pre nich v hľadaní odpoveď ako žiť a ako ísť ďalej. To je niečo, čo ľudí priťahuje, okrem emocionality snímky."

Video: Nickyho rodina trailer




Nickyho rodina pôjde do kín aj v Nemecku, Francúzsku a vo Veľkej Británii. "Nás tie veci samých ohromujú. Radi by sme skúsenosti, ktoré máme z distribúcie filmu, odovzdali našim kolegom, aby ich mohli využiť, pretože sa ukazuje, že filmy z tohto teritória môžu zaujímať celý svet," konštatoval Mináč. Podľa neho je na Slovensku veľa ďalších skvelých filmov, ktoré však nemajú prístup k distribútorom. "Ponúkame spoluprácu ďalším slovenským tvorcom, aby použili naše kontakty a dostali slovenské filmy a umenie von," dodal.

Na televíznych obrazovkách videli príbehy Wintonových detí diváci prvýkrát vo vysielaní nemeckej ARD začiatkom roka. Mináčov film následne odvysielala maďarská Duna TV, uviedla ho už aj belgická a estónska televízia. Teraz prichádza na obrazovky verejnoprávnych televízií v krajinách vzniku. Nickyho rodinu uvedú spoločne v premiére v stredu 14. marca Dvojka (19.55) a ČT2 (20.00).