Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Na scénu Opery SND sa vracia Predaná nevesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Inscenácia mala premiéru v marci 2009. Posledné predstavenie bolo v januári 2020 tesne pred pandémiou.

Bratislava 24. apríla (TASR) - V Roku českej hudby a pri príležitosti 200. výročia narodenia Bedřicha Smetanu sa na scénu Opery Slovenského národného divadla (SND) vracia Predaná nevesta. Priaznivci operného umenia si inscenáciu v réžii pražského rodáka Pavla Mikuláštíka môžu pozrieť vo štvrtok, v piatok a sobotu 25., 26. a 27. apríla. TASR o tom informovala Izabela Pažítková, tlačová tajomníčka SND.

Inscenácia mala premiéru v marci 2009. Posledné predstavenie bolo v januári 2020 tesne pred pandémiou. "Je tu teda príležitosť uvoľniť sa pri sledovaní národnej českej komickej opery, ktorej árie, duetá či zbory doslova zľudoveli," pozýva na operné predstavenia SND.

Predaná nevesta mala premiéru pod taktovkou jej skladateľa Smetanu 30. mája 1866. Konečnú, súčasnú podobu dostala až v roku 1870 po niekoľkých dramaturgických a hudobných úpravách.

Dej opery sa sústreďuje na Jeníka a Mařenku, mladých zamilovaných ľudí. Ich osud však skomplikuje otec dievčiny, ktorý ju prisľúbil synovi bohatého sedliaka Míchu, dlžiac mu peniaze. Do toho všetkého sa zapletie Kecal i Vašek, rodičia obidvoch zaľúbencov a ďalšie postavy. "Dedinská zábava sa odohráva pod veľkým vyzdobeným šiatrom v kostýmoch, ktoré reflektujú skôr módu šesťdesiatych rokov minulého storočia ako folklórne kroje. Mařenka je temperamentnou i tvrdohlavou súčasnou devou, Jeník dokonca miestny rocker obletovaný obdivovateľkami a známy duet Věrne milování si zaspievajú na skútri," približuje predstavenie Opera SND.

Predaná nevesta sa vracia na jej scénu s odstupom štyroch rokov, v sólistickom ansámbli došlo ku generačnej výmene. Viacero postáv si tak majú diváci možnosť vypočuť v novom obsadení. Pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka Mařenkou bude Lenka Máčiková v alternácii s Michaelou Kuštekovou, Jeníkom Ondrej Šaling a Tomáš Juhás. Kecala stvárni Gustáv Beláček alebo Jozef Benci a Vaška Peter Račko. Predstavia sa aj Ľubica Vargicová, Filip Tůma, Denisa Hamárová, Pavol Remenár, Mariana Sajko a ďalší.

Tento operný titul sa do repertoáru vráti opäť až na jeseň.