Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na olympiáde v Londýne zahrá Jon Anderson v drese Slovenska

Jon Anderson Foto: TASR/Tomáš Halász

V stredu 8. augusta v Sadler's Wells Theatre vystúpi Jon Anderson, jedna z najvýznamnejších osobností dejín rockovej hudby, spolu so slovenskou legendou Mirom Žbirkom.

Bratislava 27. júla (TASR) - Jon Anderson & Miro Žbirka & Symfonický orchester - to je názov výnimočného koncertu, ktorý bude Slovenskú republiku reprezentovať na XXX. Letných olympijských hrách v Londýne.

V stredu 8. augusta o 19.30 h v Sadler's Wells Theatre vystúpi leader a spevák skupiny Yes Jon Anderson, jedna z najvýznamnejších osobností dejín rockovej hudby, spolu so slovenskou legendou Mirom Žbirkom v sprievode symfonického orchestra, na ktorý sa rozšírila Capella Istropolitana.

Dvojica interpretov vystúpi s programom, ktorý iba pre túto príležitosť príde Anderson naštudovať so Žbirkom do Bratislavy. Od 1. augusta v Slovenskom rozhlase spolu s Capellou Istropolitana pod taktovkou Adriana Kokoša naštudujú celovečerný program, na ktorom sa podieľal aj hudobný skladateľ Peter Machajdík, dlhoročný Andersonov priateľ a spolupracovník. Spojenie anglického hudobníka so slovenským spevákom má viacero opodstatnení.

Žbirkova mamička bola Angličanka a Anderson už so slovenskými hudobníkmi spolupracoval. Bolo to na hrade Devín pri príležitosti osláv 20. výročia Nežnej revolúcie na koncerte Tribute To Freedom, takže toto stretnutie nie je vôbec náhodné. Navyše, ak si uvedomíme, že vo Veľkej Británii žije po Českej republike najviac Slovákov na svete, táto spolupráca je pochopiteľná. TASR informoval publicista Ladislav Snopko.