Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na Ekotopfilm sa chystá Adela Banášová aj Peter Sagan

Slovenský cyklista Peter Sagan Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Festival potrvá od 15. do 18. októbra a ponúkne divákom v Bratislave viac ako 60 filmových premiér.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Tohtoročný 39. ročník festivalu Ekotopfilm svojou prítomnosťou podporia moderátorky Adela Banášová a Mária Pietrová, herečka Soňa Norisová, ale aj cyklista Peter Sagan. Pre TASR to uviedla manažérka vzťahov s verejnosťou Jana Kadlečíková.

Od 15. do 18. októbra si podľa nej v Park Inn Danube Hotel v centre Bratislavy budú môcť diváci pozrieť viac ako 60 filmových premiér. Vstup je už tradične voľný.

Festival tento rok prináša napríklad najnovší film známeho dokumentaristu Pavla Barabáša Pygmejovia – deti džungle, diváci sa dozvedia, že už viac ako miliarda ľudí na svete trpí denne nedostatkom vody (film Voda – náš smädný svet). Zistia, že existuje cesta k možnosti vyhnúť sa potravinovému nedostatku (film Hlasy premeny) alebo zažijú emotívny životný príbeh čierneho vlka v Yellowstonskom národnom parku (Vzostup čierneho vlka). "Budú sa môcť zúčastniť rôznych prezentácií a ukážok výrobkov a služieb pre každodenný život s ekologickou tematikou," dodala Kadlečíková.

Adela Banášová
Foto: TASR/Martin Baumann
„Asi by som zaviedla daň z obalov, ktoré sú ťažko spracovateľné. Výrobcovia by si viac premysleli, do čoho budú baliť svoj tovar. Za skládky či odpadovú neobozretnosť by som dala vyššie pokuty. Snažila by som sa postarať o to, aby mal každý možnosť triediť odpad a aby sa to aj reálne riešilo. Možno by som pomaličky pri výstavbách domov dbala na to, aby boli stavané podľa ekologickejších zásad. No a zaviedla by som tiež nejakú formu ekologickej výchovy na školách,“ odpovedala organizátorom festivalu Adela Banášová na otázku, čo by robila, keby mala v rukách post ministerky životného prostredia.

Aj cyklista Peter Sagan, moderátorka Mária Pietrová či herečka Soňa Norisová majú silný vzťah k životnému prostrediu a často sa zamýšľajú nad hrozbami, ktoré na nás číhajú. "Niekedy si prečítam podobné články o znečisťovaní prírody či ovzdušia. V poslednom období ma škrie, že sa situácia zhoršuje, ovzdušie sa ničí, príroda devastuje. To je však parketa pre kompetentných, aby zasiahli v čo najväčšom meradle," priznal náš najlepší súčasný cyklista.

"Životné prostredie sa z roka na rok zhoršuje a myslím, že ešte stále sa spoliehame a dúfame, že reálne dopady nepostihnú nás, ale až budúce generácie. Nezáujem ľudí o svoje okolie je úplne evidentný aj v tom, že to, čo je v zahraničí bežné, ako separovať v domácnostiach odpad, je u nás ešte stále takmer utópiou. Typ filmov, ktoré ponúka Ekotopfilm, si rada pozriem aj v televízii, takže si ho určite nenechám ujsť ani tento rok," povedala Mária Pietrová.

Zaujímavosťou je, že na festivale budú odvysielané premiéry niektorých dokumentárnych filmov ešte skôr, ako sa dostanú do prestížnych televíznych staníc ako National Geografic, Discovery či Animal Planet.

Pre návštevníkov Ekotopfilmu je pripravený sprievodný program v podobe prezentácií a diskusií so zaujímavými hosťami. Kreatívni návštevníci sa budú môcť zapojiť do veľkej Ekotop súťaže v rôznych kategóriách, ako foto, video či hudba k filmu. Víťazi budú ocenení originálnym spôsobom - výherné video sa bude premietať na budúcoročnom jubilejnom 40. ročníku festivalu Ekotopfilm.