Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na 27. hudobnom festivale Janáček a Luhačovice je aj slovenská účasť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V programe začínajúceho 27. ročníka festivalu Janáček a Luhačovice odznejú do 20. júla ďalšie diela tohto autora aj ďalších svetoznámych skladateľov.

Bratislava/Luhačovice 16. júla (TASR) – Slávnostným otvorením pri buste Leoša Janáčka v moravských Luhačoviciach sa v pondelok začne tradičný festival venovaný tomuto hudobnému skladateľovi. Nasledujúce večerné predstavenie na Kúpeľnom námestí je Janáčkova opera o zvieratách, ľuďoch, túžbe, sklamaní i múdrom zmierení s večnou prírodou - Příhody lišky Bystroušky v podaní Slezského divadla Opava.

Podľa Mileny Hrbáčovej z organizačného výboru festivalu Leoš Janáček (1854–1928) patrí k významným osobnostiam prvej Československej republiky, ktorej 100. výročie si pripomíname. Tohtoročný festival je aj na počesť 90. výročia úmrtia skladateľa, ktorý v posledných desiatich rokoch svojho života (1918–1928) sa do kúpeľného mesta každoročne vracal.

V programe začínajúceho 27. ročníka festivalu Janáček a Luhačovice odznejú do 20. júla ďalšie diela tohto autora aj ďalších svetoznámych skladateľov (J. S. Bach, A. Vivaldi, J. Suk, W. A. Mozart, A. Piazzolla, P. Hindemith, E. Morricone a iných).

Na štvrtkovom koncerte (19.7.) sa predstaví hornistka Kateřina Javůrková s orchestrom Slovak Sinfonietta pod vedením Leoša Svárovského. V ich programe k 100. výročiu Československa zahrá huslista, koncertný majster orchestra Slovak Sinnfonietta Lukáš Szentkereszty, skladbu Ilju Zeljenku Musica Slovaca.

Slovenské zastúpenie je aj v sprievodnom programe. Univerzitná profesorka a členka porôt medzinárodných operných speváckych súťaží Eva Blahová bude v záverečné popoludnie hovoriť na tému Rodina Blahová a Luhačovice. Eva Blahová spolu s hejtmanom Zlínského kraja Jiřím Čunkom prevzala záštitu nad tohtoročným festivalom.