Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Mladí tvorcovia môžu získať grant a natočiť svoj krátky film

Ilustračná snímka.

Súťaží sa v piatich hlavných kategóriách, ktoré sú zároveň aj nosnými témami kampane #EUandME: mobilita, zručnosti a podnikanie, digital, práva a udržateľnosť.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Európska komisia v rámci svojej kampane #EUandME vyhlásila súťaž pre mladých filmárov. Európanom vo veku 15 až 35 rokov poskytuje príležitosť napísať a zrežírovať krátky film o tom, aký vplyv má Európska únia na život bežných ľudí. "Záujemcovia sa do súťaže môžu prihlásiť do 31. októbra 2018," informovala TASR za vyhlasovateľa Vladimíra Bunčáková.

Súťaží sa v piatich hlavných kategóriách, ktoré sú zároveň aj nosnými témami kampane #EUandME: mobilita, zručnosti a podnikanie, digital, práva a udržateľnosť.

Prihlasovacie formuláre s návrhmi filmov bude vyhodnocovať porota zložená z piatich uznávaných európskych režisérov. Medzi nimi sú Matthias Hoene (Nemecko), Zaida Bergroth (Fínsko), Yorgos Zois (Grécko), Tamasz Konecki (Poľsko) a Dalibor Matanic (Chorvátsko). Z desiatich nominantov režisérskej poroty následne verejnosť vyberie v online hlasovaní víťazov. Každá kategória bude mať jedného víťaza, ktorý na natočenie svojho filmu získa grant vo výške 7500 eur. Pri natáčaní filmov môžu víťazi využiť aj odbornú pomoc a konzultácie jedného z režisérov v porote.

Súťažiaci sa môžu inšpirovať aj filmami, ktoré už na témy kampane natočili piati európski režiséri, dostupné sú na www.europa.eu/euandme. Detailné informácie o súťaži, jej pravidlách a prihlášku nájdu záujemcovia na https://europa.eu/euandme/sk/yfc/.