Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

M. Škop: Zaujíma ma téma bežného človeka, človeka milión

Marko Škop, archívne foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nech je svetlo je príbehom slovenského gastarbeitera v Nemecku, ktorého syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny.

Bratislava 12. júna (TASR) - Nový film režiséra Marka Škopa Nech je svetlo v hlavnej úlohe s Milanom Ondríkom príde do slovenských kín v septembri. Svetovú premiéru bude mať v hlavnej súťaži Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary. TASR o tom informovala Martina Pašteková z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Nech je svetlo je príbehom slovenského gastarbeitera v Nemecku, ktorého syn je členom polovojenskej mládežníckej skupiny. Keď sa chlapec zapletie do šikanovania a usmrtenia spolužiaka, otec začne zisťovať pravdu o tom, čo sa stalo, pravdu o stave veci, pravdu o sebe samom.



"Zaujíma ma téma bežného človeka, človeka milión, ktorý sa svojou nevedomou čiastočkou podieľa na masovej xenofóbnej duši, keď je s následkami nenávisti konfrontovaný natvrdo cez udalosti v najbližšej rodine," hovorí o novinke Škop (Iné svety, Osadné, Eva Nová). Popri Ondríkovi sa v nej predstavia herci František Beleš (študent bratislavského konzervatória), Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Daniel Fischer, Csongor Kassai či Anikó Vargová.

Medzinárodným distribútorom snímky je spoločnosť Loco Films, domácim ASFK. Film vznikol v slovensko-českej koprodukcii spoločností Artileria a Negativ. Na výrobe sa podieľali Rozhlas a televízia Slovenska a Česká televízia. Realizáciu podporili Audiovizuálny fond, český Státní fond kinematografie a fond Eurimages.