Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Laureát Nobelovej ceny za literatúru odmieta kritiku na svoju adresu

Rakúsky spisovateľ Peter Handke. Foto: TASR/AP

Prestížne ocenenie, ktoré 76-ročnému Handkemu udelili minulý týždeň, rozprúdilo na Balkáne a inde polemiku namierenú proti tomuto gestu.

Viedeň 16. októbra (TASR) - Tohtoročný laureát Nobelovej ceny za literatúru, Rakúšan Peter Handke, odmietol kritiku vznesenú proti nemu, tvrdiac, že novinárov viac zaujíma spor týkajúci sa jeho podpory Srbov než jeho samotné diela. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP.

Prestížne ocenenie, ktoré 76-ročnému Handkemu udelili minulý týždeň, rozprúdilo na Balkáne a inde polemiku namierenú proti tomuto gestu; spisovateľ je totiž všeobecne známy ako obdivovateľ zosnulého srbského lídra Slobodana Miloševiča.

Organizátori v stredu zrušili plánovanú tlačovú konferenciu s Handkem v jeho rodnej spolkovej krajine Korutánsko po tom, ako literát rozhnevane odpovedal novinárom, ktorí sa s ním v utorok večer prišli stretnúť. Handke už desaťročia žije na jednom z predmestí Paríža.

"Nikto z tých, ktorí ku mne prichádzajú, nečítal žiadne moje dielo. Sú to len otázky, ako svet reaguje. Reakcie na reakcie," povedal Handke a novinárov vyzval, "aby ho nechali na pokoji".

Handke sa v 90. rokoch stal horlivým obhajcom Srbov počas krvavého rozpadu bývalej Juhoslávie. Ich situáciu dokonca prirovnal k Židom, ktorí čelili nacistickému teroru, hoci tento výrok neskôr vzal späť.

Jeho cestopisná esej Zimná cesta k riekam Dunaj, Sáva, Morava a Drina alebo Spravodlivosť pre Srbsko (1996) spôsobila pobúrenie. Handke v roku 1999 vrátil prestížnu nemeckú Cenu Georga Büchnera na protest proti bombardovaniu srbského hlavného mesta Belehrad vzdušnými silami Severoatlantickej aliancie.

Handke sa v roku 2006 zúčastnil na pohrebe Miloševiča, ktorý zomrel v Holandsku počas súdneho procesu v súvislosti s obvineniami zo spáchania zločinov proti ľudskosti. Miloševič podľa AFP chcel, aby Handke svedčil na jeho obranu.

Švédska akadémia udelenie ceny Petrovi Handkemu zdôvodnila jeho "vplyvným dielom, ktoré s jazykovou geniálnosťou skúma periférie a špecifickosť ľudskej skúsenosti".

Samotný Handke sa v roku 2014 pre rakúske médiá vyjadril, že Nobelovu cenu by mali zrušiť, keďže jej laureátovi poskytuje "falošnú kanonizáciu" a vďaka nej mu je venovaný "jeden moment pozornosti a šesť strán v novinách".