Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Kultúra

Lotz Trio budú v Slovenskej filharmónii interpretovať Mozarta

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Návštevníci koncertu si vypočujú aj dobové aranžmány z Mozartovej opery Čarovná flauta, KV 620, ktoré skladateľ vytvoril pre toto jedinečné nástrojové zoskupenie.

Bratislava 6. mája (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) privíta vo svojej Malej sále v utorok 7. mája komorné zoskupenie Lotz Trio - trio basetových rohov, na ktorých budú hrať Róbert Šebesta, Ronald Šebesta a Igor Františák. "Program zaznie na kópiách unikátnej sady Lotzových basetových rohov z hradu Krásna hôrka," uviedla pre TASR Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF, ku koncertu v rámci cyklu Stará hudba.

Lotz Trio je formácia pomenovaná po fenomenálnom nástrojárovi Theodorovi Lotzovi (1746 - 1792), ktorý pôsobil v Prešporku a Viedni. "Zaujímavosťou je, že zásluhou Johanna Theodora Lotza sa okolo roku 1780 stáva centrom vývoja tohto nástroja Prešporok, súčasná Bratislava," dodáva Tolstova.

Filharmónia pripomína, že basetový roh zažil zlatý vek krátko po svojom vynájdení v polovici 18. storočia. Za svoju existenciu vďačí najmä Wolfgangovi Amadeovi Mozartovi, ktorý si ho obľúbil a nezameniteľne ním vyšperkoval väčšinu svojich posledných vrcholných diel.

Na úvod utorkového koncertu zaznejú Mozartove Terzetto č. 1 a č. 3 KV 439b. "Terzetti, známe aj ako Fünfundzwanzig Stücke für drei Bassetthörner KV 439b, sú základným repertoárom tria basetových rohov. Dielo tvorí dvadsaťpäť voľných častí bez cyklického usporiadania do partít, serenád či divertiment. V tejto podobe zodpovedá funkcii hudby k stolovaniu (Tafelmusik) či vystúpeniam počas spoločenských eventov v podobe Abendmusik či Nachtmusik," hovorí Róbert Šebesta, člen Lotz Tria. Ďalej vysvetľuje, že interpreti si sami kreovali cyklické formy a upravovali ich podľa aktuálnych umeleckých či spoločenských potrieb. "Vzhľadom na stratu rukopisu je tzv. Seisenburgský odpis (c. 1788), nájdený v ruinách rakúskeho hradu Seisenburg, aktuálne najstarším zachovaným prameňom KV 439b," dodáva Šebesta.

Návštevníci koncertu si vypočujú aj dobové aranžmány z Mozartovej opery Čarovná flauta, KV 620, ktoré skladateľ vytvoril pre toto jedinečné nástrojové zoskupenie.