Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Jiřina Švorcová zaujala divákov v českom seriáli Žena za pultem

Na archívnej snímke Jiřina Švorcová. Foto: Archív TASR

Česká verejnosť si Jiřinu Švorcovú vybavuje skôr ako zapálenú recitátorku revolučných básní, s ktorými po páde režimu pravidelne vystupovala na prvomájových oslavách.

Kociánovice/Bratislava 25. mája (TASR) - Česká divadelná a filmová herečka Jiřina Švorcová patrila v 70. rokoch 20. storočia medzi najpopulárnejšie české herečky. Divácky úspech jej priniesla rola predavačky Anny Holubovej v úspešnom televíznom seriáli Žena za pultem (1977). V piatok 25. mája uplynie 90 rokov od jej narodenia. Jiřina Švorcová sa narodila 25. mája 1928 v českých Kociánoviciach (dnes časť mesta Hradec Králové). Absolvovala Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe. Hereckú kariéru odštartovala na začiatku 50. rokov 20. storočia v pražskom Divadle na Vinohradech. Vo filme debutovala v roku 1959 v snímke Král Šumavy.

Najznámejšou úlohou Jiřiny Švorcovej bola postava predavačky v československom televíznom seriáli Žena za pultem (1977). Normalizačné dielo z čias reálneho socializmu referuje o živote a starostiach obyčajnej predavačky Anny Holubovej a jej kolegýň z predajne potravín. Seriál bol divácky veľmi obľúbený, ako všetky filmy z dielne Jaroslava Dietla, napriek tomu, že propagoval vtedajšie spoločenské zriadenie. "V televízii som nakrútila mnoho krásnych rolí, ale až po Žene za pultem sa dostavila obrovská popularita. Rada na ňu spomínam, ale nikdy som nehrala len kvôli popularite", pripomenula v jednom z rozhovorov Švorcová.

Slávne Čapkovo dielo Matka upravil režisér Evžen Sokolovský do televíznej podoby v roku 1979. Hlavnú postavu matky Dolores vtedy stvárnila Jiřina Švorcová. Svojím hereckým výkonom sa podľa kritiky vyrovnala takým legendám ako boli Olga Scheinpflugová či Leopolda Dostálová, ktoré sa zhostili role v minulosti. Švorcovej hereckým partnerom bol Petr Haničinec, ktorý sa stal neskôr jej manželom. Diváci si herečku pamätajú i z českého seriálu Okres na severu (1981). Švorcová zvládla aj komediálny žáner a objavila sa na divadelných doskách v hre Tvrdohlavá žena (1980) v réžii Františka Filipa.

Česká verejnosť si však Jiřinu Švorcovú vybavuje skôr ako zapálenú recitátorku revolučných básní, s ktorými po páde režimu pravidelne vystupovala na prvomájových oslavách organizovaných Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM). Švorcová bola presvedčenou komunistkou. V roku 1976 bola zvolená do Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ). O rok neskôr sa angažovala v príprave tzv. Anticharty. Päť rokov pred pádom komunistického režimu získala titul národnej umelkyne.

Od obdobia pádu politického režimu v roku 1989 neúčinkovala v žiadnom filme ani v seriáli. Jediné médium, ktoré Švorcovej poskytovalo priestor, bolo komunistické rádio Hortus, v ktorom sa venovala svojej obľúbenej činnosti - umeleckému čítaniu.

Bývalá herečka v pokročilom veku ťažko ochorela a jej zdravotný stav si vyžadoval hospitalizáciu v pražskej liečebni pre dlhodobo chorých. Jiřina Švorcová zomrela 8. augusta 2011 v Prahe vo veku 83 rokov.