Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jan Neckář: Akadémia na nás nezabudla

Jan Neckář Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Český spevák sa stal členom Siene slávy českej populárnej hudby počas udeľovania cien Anděl 2011.

Bratislava 9. marca (TASR) – Václav Neckář je od štvrtkového večera (8.3.) členom Siene slávy českej populárnej hudby. Toto najvyššie ocenenie si prevzal počas galavečera 21. ročníka udeľovania cien Anděl 2011 v pražskej Incheba Aréne. Spoločnosť v Sieni slávy mu robia ďalšie hviezdy českého hudobného neba, ktorými sú Marie Rottrová (ocenená v roku 2009), Radim Hladík (2005), Jaromír Nohavica (2003), Helena Vondráčková (2001), Marta Kubišová (1998) či Karel Gott, ktorý bol v roku 1991 prvým oceneným.

"Poviem pravdu, ani poriadne neviem, kto všetko v tej akadémii sedí a kto si na nás spomenul, teda na brata. Ale v každom prípade nás to všetkých potešilo, že ešte nepatríme, ako sa hovorí, do starého železa," povedal pre TASR Jan Neckář, mladší brat Václava. "Robíme spolu asi od roku 1956, pretože už ako chlapci sme hrali a spievali, ja som ho sprevádzal na harmonike alebo klavíri. V podstate tú káru ťaháme profesionálne už 41 rokov, spolu aj s Otom Petřinom, s ktorým sme zakladali Bacily pred 41 rokmi. Nemysleli sme si, že po toľkých rokoch ešte budeme na javisku spolu krepčiť, spievať a hrať a že to bude niekoho zaujímať. To, že Vašek dostal toto ocenenie, to je tá čerešnička na torte. Prajem bratovi, aby nezaspal na vavrínoch a v tej sieni sa nezamkol," dodal s úsmevom.

Prvým hitom Václava Neckářa bola pieseň Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, najnovším Půlnoční z filmu Alois Nebel, medzi nimi je rozdiel 46 rokov. "Je to otázka šťastia či náhody, keď prídete v pravý čas na pravé miesto a stretnete sa s tým pravým človekom, ktorý bude mať ten správny nápad. To bolo v prípade pesničky Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. Je to pieseň, ktorá bola pôvodne napísaná pre Waldemara Matušku, ale aj Půlnoční, ktorá bola napísaná pre Jaromíra Švejdíka. Obe Vaškovi sadli a získali až nečakaný úspech," doplnil Jan Neckář.

Pieseň Půlnoční, v ktorej boli použité aj ukážky z filmu Alois Nebel, získala ocenenie Anděl aj ako videoklip roka. "My sme prvýkrát v živote zažili, akým spôsobom funguje internet, ako sa môže klip dostať medzi ľudí. Nechápali sme to, ešte som klip ani nevidel a už som stretával ľudí, ktorí hovorili, že klip je úžasný. Takže, ďakujeme internetu, lebo ten má zásluhu na úspechu klipu," povedal na záver pre TASR Jan Neckář.

Spevák a herec Václav Neckář (*23.10.1943, Praha) spolu s bratom pochádzajú z divadelnej rodiny. Profesionálnu spevácku dráhu začínal v roku 1965 v divadle Rokoko, jeho prvým hitom bola ešte v roku 1965 pieseň Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. V roku 1965 vyšla aj prvá LP platňa Václav Neckář zpívá pro mladé. Spolu s Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou vytvorili trio Golden Kids. Od roku 1971 účinkoval s vlastnou skupinou Bacily, ktorú viedol jeho mladší brat Jan. Hral hlavnú úlohu vo filme Ostro sledované vlaky režiséra Jiřího Menzla, ktorý získal filmového Oskara. V novembri 2002 skolaboval uprostred natáčania televízneho programu. Z mozgovej mŕtvice sa vyliečil a v roku 2004 sa aj vrátil na koncertné pódiá. Václavove hity ponúka trojkompilácia Život/Zlatá kolekce, ktorá vyšla v marci 2011.

Skladateľ, hráč na klávesoch a šéf skupiny Bacily Jan Neckář (*11.2.1949, Ústí nad Labem), mladší brat, zložil pre Václava v roku 1970 prvý hit Doktor Dam di Dam. Spolu s gitaristom Otom Petřinom založili v roku 1971 skupinu Bacily, ktorá sprevádzala Václava Neckářa. Pre brata napísal viacero úspešných skladieb, medzi nimi Podej mi ruku a projdem Václavák (1980), Tvým dlouhým vlasům (1981), čo bola víťazná pieseň domácej súťaže na Bratislavskej lýre alebo aj Se svou Mášou (1985). V roku 1991 založil Jan Neckář vydavateľstvo Ne a Ne Records. Je autorom detského muzikálu Kocour v botách na texty piesní Eduarda Krečmara, ktorý mal premiéru v roku 1994. Po ťažkej chorobe brata Václava sa spolu vrátili na koncertné pódiá.