Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Herečka a spisovateľka Zuzana Cigánová sa dožíva jubilea

Zuzana Cigánová Foto: Divadlo.zlin.cz

Šesťdesiatpäťročná rodáčka z Bratislavy si zahrala v muzikáli Na skle maľované, stvárnila aj Šípkovú Ruženku.

Bratislava 23. júna (TASR) - Divadelná a filmová herečka a spisovateľka Zuzana Cigánová sa dožíva životného jubilea 65 rokov. Narodila sa 23. júna 1947 v Bratislave.

V poslednom období mediálne menej známa, herecky však najmä v minulosti veľmi obsadzovaná Zuzana Cigánová zahrala počas svojej hereckej kariéry takmer dvesto postáv. Stvárnila postavy rôznych profesií vo viacerých žánroch. Zahrala si v komédii, detektívke, ale aj postavy historické či psychologické.

Patrí do hereckej generácie, ktorú obsadzovali v bývalom Československu významní režiséri, napríklad Andrej Lettrich, Otakar Vávra, Stanislav Párnický, Vladimír Strnisko, Dušan Hanák a iní a hrala takmer so všetkými známymi slovenskými a českými hercami obdobia po roku 1970.

Rodáčka z Bratislavy absolvovala v roku 1970 štúdium na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Už počas vysokoškolských štúdií dostala angažmán od bratislavskej Novej scény a venovala sa aj filmu. V roku 1970 nastúpila do Činohry Slovenského národného divadla (SND). Okrem iných postáv tam hrala v Solovičovom Meridiáne aj v muzikáli Na skle maľované. Zahrala si úlohu Šípkovej Ruženky v rovnomennej rozprávke a v účinkovala v hre amerického autora Tennessee Williamsa Zostupujúci Orfeus.

Veľa postáv stvárnila vo filmoch a televíznych inscenáciách. Na striebornom plátne začínala detskou rolou v stredometrážnom filme Malá manekýnka v roku 1960. S Jaromírom Hanzlíkom účinkovala v roku 1966 v Romanci pro křídlovku. Okrem mnohých iných účinkovala napríklad v tituloch Rok na dedine (1967), Slávnosť v botanickej záhrade (1969), Prípad krásnej nerestnice (1973), Sázka na třináctku (1978), Tím pádem (1979), Putování Jana Amose (1983), Portrét Doriana Graya (1988), Súkromné životy (1990).

Literárne prejavy Zuzany Cigánovej sú zosobnené v jej knihách Kúsok cesty okolo sveta (1991), K+K, Dopadne to dosť dobre, pes bude rád. Je sestrou bábkárskeho výtvarníka a animátora Petra Cigána.

V roku 2008 sa stala finalistkou literárnej ceny Anasoft litera 2008 s dielom Šampanské, káva a pivo.