Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Herec Omar Sharif sa dožíva životného jubilea 80 rokov

Egyptský herec Omar Sharif Foto: TASR/AP Photo

Medzinárodnú pozornosť získal hercovi francúzsko-tuniský orientálny príbeh Goha (1958), ktorý na festivale vo francúzskom Cannes získal Cenu poroty.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Známy egyptský herec Omar Sharif sa začiatkom 60. rokov 20. storočia presadil v Hollywoode postavou šejka Ali Ibn El-Khariša v životopisnom veľkofilme Lawrence z Arábie. Ďalšia rola, ktorá ho preslávila po celom svete, bola postava vojenského lekára Jurija Andrejeviča Živaga vo filmovej adaptácii románu Borisa Pasternaka Doktor Živago. V utorok 10. apríla sa dožíva 80 rokov.

Omar Sharif (vlastným menom Michael Shalhoub) sa narodil 10. apríla 1932 v egyptskej Alexandrii. Potomok bohatej obchodníckej libanonskej rodiny vyrastal v Egypte. Študoval matematiku a fyziku. Už počas školy sa však intenzívne zaujímal o herectvo. Vo filme debutoval ako 21-ročný v roku 1953. Hviezdou egyptského filmu sa stal veľmi rýchlo. V dobrodružných snímkach stvárňoval vďaka svojmu sexepílu často milovníkov.

Medzinárodnú pozornosť získal hercovi francúzsko-tuniský orientálny príbeh Goha (1958), ktorý na festivale vo francúzskom Cannes získal Cenu poroty. Skutočný prelom v jeho kariére prišiel so štvorhodinovým veľkofilmom Davida Leana Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia, 1962). Film získal desať nominácií na Oscara a nakoniec si ich odniesol sedem. Sharifovi sa soška za mužskú vedľajšiu úlohu neušla.

Získal však za ňu iné ocenenie Zlatý glóbus. Lawrence z Arábie je v rebríčku stovky najlepších filmov, ktorý v roku 1998 vydal Americký filmový inštitút, na piatom mieste. Úspech s Davidom Leanom si Sharif zopakoval s veľkolepým oscarovým eposom Doktor Živago (1965), kde zažiaril v hlavnej úlohe, ocenenie získal iba film. Ďalšie známe filmy, v ktorých účinkoval sú napríklad Funny Girl (1968), western Mackennovo zlato (Mackenna's Gold, 1969), Zelený ľad (Green Ice, 1981) alebo Môj učiteľ Ibrahim (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran, 2003).

V roku 1955 sa oženil s egyptskou herečkou Faten Hamamaovou. Manželia sa neskôr rozviedli. Mali spolu jedného syna.

Umelec sa vyznačoval svetáckym spôsobom života, láskou ku krásnym ženám, náklonnosťou k alkoholickým nápojom, dostihom a vášňou hráča bridžu. O tejto populárnej kartovej hre písal týždňové stĺpčeky do periodika Chicago Tribune. Jeho meno nesie aj počítačová hra Omar Sharif Bridge. Po srdcových ťažkostiach a operáciách v rokoch 1992 a 1994 náruživý fajčiar nadobro skoncoval s cigaretami.

V roku 2003 mu udelili na filmovom festivale v talianskych Benátkach Zlatého leva za celoživotné dielo.

V júni 2008 si Omar Sharif prevzal aj slovenskú cenu Hercova misia, ktorá sa osobnostiam udeľuje za herecký prínos. Mosadzná tabuľka s jeho menom pribudla na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach.