Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Film režiséra Pawlikowského získal päť prestížnych cien EFA

Joanna Kuligová, ktorá vo filme stvárnila hlavnú úlohu, bola ocenená za najlepší ženský herecký výkon. Screenshot z filmu. Foto: Youtube

Dráma sa odohráva v 40.-60. rokoch 20. storočia od Francúzska po Poľsko a rozpráva príbeh veľkej osudovej lásky speváčky Zuly a skladateľa Wiktora.

Sevilla 16. decembra (TASR/Teraz.sk) - Poľskú drámu Studená vojna (Zimna wojna) od v Británii žijúceho poľského tvorcu Pawla Pawlikowského vyhodnotila v sobotu Európska filmová akadémia (EFA) ako najlepší európsky film tohto roka. V rámci 31. ročníka udeľovania Európskych filmových cien zvíťazila táto snímka v celkove piatich kategóriách, informovala agentúra DPA.

Studená vojna si odnáša z galavečera v španielskej Seville ceny ako najlepší hraný film, film s najlepším scenárom či réžiou.

Dráma sa odohráva v 40.-60. rokoch 20. storočia od Francúzska po Poľsko a rozpráva príbeh veľkej osudovej lásky speváčky Zuly a skladateľa Wiktora.



Joanna Kuligová, ktorá vo filme stvárnila hlavnú úlohu, bola ocenená za najlepší ženský herecký výkon.

Ako najlepšieho herca EFA ocenila Taliana Marcella Fonteho, stvárňujúceho v dráme Dogman režiséra Mattea Garroneho dobrosrdečného kaderníka, ktorý sa postaví miestnej mafii. Ocenenie získal tento rok aj na Medzinárodného filmovom festivale v Cannes.

Film Stratili sme Stalina (La Mort de Staline), ktorú nakrútil režisér Armando Iannucci, si odniesol cenu v kategórií najlepšia komédia.

Čestnú Európsku filmovú cenu za európsky prínos pre svetovú kinematografiu si prevzal britský herec Ralph Fiennes známy okrem iného z oscarového filmu Anglický pacient a trofej za celoživotné dielo španielska herečka Carmen Maura známa z viacerých diel oscarového režiséra Pedra Almodóvara.