Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Film Mečiar patrí medzi 15 najlepších európskych dokumentov

Na archívnej snímke režisérka Tereza Nvotová počas tlačovej konferencie po skončení novinárskej premiéry jej filmu s názvom Mečiar, 11. októbra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Film Mečiar je o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej režisérky T. Nvotovej.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Európska filmová akadémia v stredu zverejnila výber 15 dokumentárnych filmov, ktoré majú šancu získať Európsku filmovú cenu (European Film Award) 2018. Je medzi nimi aj celovečerný dokument Mečiar/The Lust for Power režisérky Terezy Nvotovej, ktorý vznikol v slovensko-českej koprodukcii.

Podľa tvorcov filmu je stredajšia správa od Európskej filmovej akadémie doteraz najvýznamnejším medzinárodným uznaním filmu a dokazuje, že udalosti odohrávajúce sa na pozadí nedávnej československej histórie, ako aj búrlivé prejavy v politike prvých rokov samostatného Slovenska nemajú striktne regionálny charakter. "Od začiatku sme boli presvedčení, že Nvotová filmom Mečiar dokázala poukázať na fenomén, ktorý sa zďaleka netýka len Slovenska či postkomunistických krajín," komentovala zverejnenie nominácie producentka filmu Zuzana Mistríková. "Tereza má mimoriadnu schopnosť vycítiť, čo sa v spoločnosti (i pod jej povrchom) deje, a sprostredkovať to divákovi. Ani sme netušili, ako blízko má k pravde, keď ešte na jeseň minulého roka poukázala vo svojom filme na paralelu medzi vládnutím Vladimíra Mečiara a Roberta Fica," doplnila.

Európska filmová akadémia vybrala 15 filmov, ktoré v stredu sprístupnila viac ako 3500 členom Európskej filmovej ceny. Tí svojím hlasovaním určia, ktorých päť filmov sa ocitne v najužšej nominácii. Verejnosť sa ich rozhodnutie dozvie 10. novembra na Európskom filmovom festivale v Seville. Slávnostný ceremoniál a vyhlásenie víťazov všetkých kategórií sa bude konať rovnako v Seville 15. decembra.

Film Mečiar je o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej režisérky. Keď v roku 1989 padol v Československu totalitný komunistický režim, mala Tereza jeden rok. Lídri Nežnej revolúcie sa vtedy rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra, do ktorého sa prihlásil Vladimír Mečiar, v tom čase neznámy podnikový právnik zo slovenského vidieka. Vladimír Mečiar sa po úspešnom konkurze dostáva až na politický vrchol, odkiaľ vládne krajine radom diskutabilných praktík. Tereza a jej rovesníci prežívajú svoje detstvo a dospievanie na pozadí udalostí, akými sú rozdelenie Česko-Slovenska či únos syna prezidenta Slovenskej republiky.

Film mal premiéru v kinách v SR 12. októbra 2017, do českých kín sa dostal 8. marca 2018. V januári tohto roka získal hlavnú cenu TRILOBIT 2017 za "dielo alebo prínos v oblasti audiovizuálnej tvorby" - cenu udeľuje Český filmový a televízny zväz FITES. Snímka bola v kategórii najlepší dokumentárny film nominovaná na Českého leva (národnú cenu Českej filmovej a televíznej akadémie) a tiež na Slnko v sieti (národnú cenu Slovenskej filmovej a televíznej akadémie).

TASR informovala Ľubica Orechovská zo spoločnosti PubRes