Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Cinematik ukáže aj zakázané filmy

Stanley Kubrick ilustračné foto Foto: TASR/AP

Siedmy ročník festivalu Cinematik sa uskutoční od 7. do 13. septembra v Piešťanoch.

Bratislava 27. júla (TASR) - Novou nesúťažnou sekciou na Medzinárodnom festivale Cinematik sú Zakázané filmy.

Ponúkne výber diel z dejín kinematografie, ktoré sa stali v čase svojho vzniku kontroverznými a čelili hrozbe cenzúry. TASR informoval za organizátorov festivalu Peter Konečný.

V novej sekcii budú mať diváci možnosť vidieť Lolitu (1962) Stanleyho Kubricka, adaptáciu slávneho románu Vladimira Nabokova. Nálepku "škodlivosti" mala už predloha filmu, opisovala totiž milenecký vzťah učiteľa v strednom veku a 12-ročného dievčaťa, ktoré bolo navyše jeho nevlastnou dcérou.

"Aj keď boli na nátlak katolíckej cirkvi a samoregulačnej MPPDA z filmu vypustené viaceré provokatívne pasáže a vek Lolity sa zmenil na 14 rokov, zákazom sa nevyhol," doplnil.

Medzi "Zakázanými filmami" sa v programe festivalu ocitne aj Vyháňač diabla (The Exorcist, 1973) Williama Friedkina. Film je dnes považovaný za jeden z najlepších hororov v dejinách kinematografie. Hovorí o exorcizme 12-ročného dievčaťa. Keďže sa správa skutočne 'diabolsky', cirkev a veriaci protestovali voči údajnej škodlivosti filmu a útokom na cirkev. "Na festivale sa bude premietať director's cut obsahujúci aj pôvodne vystrihnuté scény," dodal Konečný, ktorý bude tiež na Cinematiku prednášať o fenoméne cenzúry.

Medzi "problémové" filmy sa dostala aj snímka Takí normálni zabijaci (Natural Born Killers, 1994) režiséra Olivera Stonea. Film vznikol podľa námetu Quentina Tarantina a prináša príbehy mileneckého páru, ktorý jazdí naprieč Amerikou a zabíja, pričom vďaka médiám sa z nich stanú ľudoví hrdinovia. Snímka si vyslúžila obvinenia z podnecovania násilia, ktoré sa navyše ukázali ako opodstatnené. V USA sa odohralo viacero masových vrážd, pri ktorých páchatelia priamo odkazovali na tento film - niektorí iba s vidinou, že zažijú svojich 15 minút slávy podobne ako filmoví hrdinovia.

Siedmy ročník festivalu Cinematik sa uskutoční od 7. do 13. septembra v Piešťanoch.