Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Dobrú smrť ocenili na festivale v USA ako najlepší dokumentárny film

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Montgomery International Film Festival premietol film pre amerických divákov a porotu celkom štyrikrát.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Film Dobrá smrť mal americkú premiéru v oficiálnej súťaži Montgomery International Film Festivalu v štáte Maryland na východe USA ako jediný zástupca zo strednej a východnej Európy. "Rovno získal cenu za najlepší dokumentárny film. Porota ocenila najmä odvahu, s ktorou sa tvorcovia s režisérom Tomášom Krupom otvorene pustili do tabuizovanej témy konca života a eutanázie," informovala TASR PR manažérka Zuzana Golianová.

"Dobrá smrť je výnimočný film o veľmi silnej, avšak stále veľmi tabuizovanej a nepreskúmanej téme. Osobne sme cítili, že režisér a tvorcovia filmu odviedli vynikajúcu prácu pri prezentovaní námetu, vývoja príbehu a emócií v celom filme," uviedla vo svojom rozhodnutí šesťčlenná medzinárodná porota s tým, že odvaha tvorcov filmu, ako aj jednotlivcov, ktorých život a voľby boli vo filme preskúmané, si zaslúži obrovské uznanie: "Pretože to nie je niečo, čo by väčšina z nás otvorene a bez cenzúry zdieľala so svetom. Veľmi odvážny výber a umelecké spracovanie tak bolestnej témy a zároveň zobrazenie krásy, prijatia a nádeje."

Montgomery International Film Festival premietol film pre amerických divákov a porotu celkom štyrikrát. Tvorcov na festivale zastúpil syn hlavnej predstaviteľky Simon Convey, žijúci dlhodobo v USA v susednom štáte Virginia. Témou tohtoročného festivalu bol "Návrat k Art House filmom" s cieľom rozvíjať komunitu tvorcov slobodného myslenia, ktorí posúvajú hranice obrazu a zvuku v snahe dosiahnuť celosvetové povedomie o tejto umeleckej forme. Festival sa uskutočnil v multikine AMC od 18. do 25. augusta, pričom AMC je najväčší reťazec kín na svete aj v USA. Predstavuje 2200 kinosál v 244 kinách v Európe a viac ako 8200 kinosál v 661 kinách v USA.

"Táto cena predovšetkým patrí veľkej duši, akou bola Angličanka Janette Butlin, vďaka ktorej sme mali to privilégium byť dokumentaristami a svedkami jej silného príbehu. Je to v prvom rade jej film," komentoval úspech režisér a producent snímky Tomáš Krupa.

Skutočný príbeh nevyliečiteľne chorej Angličanky Janette mal premiéru v marci, na českom Festivale dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět získal Cenu Poroty v Českej súťaži, zároveň ho diváci ohodnotili ako tretí najlepší film festivalu. "Snímka sa k českým divákom vráti na jeseň, presne 17. októbra vstupuje do oficiálnej kinodistribúcie. Televízia ARTE - koprodukčný partner filmu - odvysiela film v Nemecku, Francúzsku, Belgicku i vo Švajčiarsku," dodala Golianová s tým, že snímku zakúpila pre svoj filmový festival a televízne vysielanie juhokórejská EBS (Educational Broadcasting System), ázijská premiéra sa uskutočnila 20. augusta v rámci festivalu EIDF.

Dobrú smrť najbližšie čaká uvedenie na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov DocsMX v Mexico City i na festivale o ľudských právach Inconvinient Films vo viacerých mestách Litvy. Snímka bude súťažiť na dvoch domácich festivaloch - Cinematik a Jeden svet.