Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Martin ožíva divadelným festivalom Dotyky a spojenia

ilustračná foto Foto: dotykyaspojenia.sk

8. ročník nesúťažnej prehliadky aktuálnej tvorby profesionálnych divadiel na Slovensku potrvá do nedele.

Bratislava 25. júna (TASR) - Centrom divadla a divadelníkov sa oddnes na týždeň stane Martin. Začína sa tam 8. ročník festivalu divadiel na Slovensku Dotyky a spojenia. Výberový nesúťažný festival, ktorý potrvá do nedele 1. júla, predstaví 33 inscenácií v podaní 29 divadiel z 15 slovenských miest. Okrem inscenácií v hlavnom programe ponúkne divadelné kúsky rôzneho druhu aj na martinskom Divadelnom námestí, kam sa podujatie opäť vracia. "Prídu si na svoje milovníci detského divadla, pouličného divadla, rodiny s deťmi, ale aj milovníci hudby, pretože súčasťou programu sú aj rôzne kapely. Festival bude tohto roku opäť bohatší, minulý rok to absentovalo," povedal pre TASR František Výrostko, riaditeľ Slovenského komorného divadla Martin, ktoré je hlavným organizátorom festivalu.

Jeho návštevníci nájdu v hlavnom programe inscenácie kamenných a nezávislých divadiel. Dotyky a spojenia mapujú aktuálnu tvorbu profesionálnych divadiel na Slovensku (od apríla 2011 do mája 2012). Dramaturgická rada festivalu z nej vybrala 15 najinšpiratívnejších inscenácií sezóny, ktoré zaujali objavnou dramaturgiou, zaujímavou interpretáciou textov, poetikou, formálnym a hereckým stvárnením.

Festival otvoria bratislavské divadelné scény - Divadlo Aréna s hrou Kukura (doktorandská správa o stave kultúry) a Slovenské národné divadlo Bratislava s inscenáciou Pohania. Po prvý raz sa v Martine predstavia Letné shakespearovské slávnosti Bratislava s inscenáciou Richard III. V programe ďalej nechýba trnavské Divadlo Jána Palárika, Mestské divadlo a Bábkové divadlo Žilina, Jókaiho divadlo Komárno, Štátne divadlo Košice, Divadlo Jonáša Záborského Prešov, banskobystrické divadlo na Rázcestí a ďalšie.

Prvý festivalový deň patrí aj študentom vysoký škôl. "Nazýva sa Dotyky a spojenia Junior. Uvidíme študentov Akadémie umení z Banskej Bystrice a Vysokej školy múzických umení," doplnil Róbert Mankovecký, programový riaditeľ martinského festivalu, ktorý má i svoj pracovný program. "Aj keď je festival nesúťažný má svoju Kritickú platformu. Šiesti kritici hodnotia inscenácie hlavného programu z predchádzajúceho dňa, následne sú z tejto Kritickej platformy publikované výstupy," dodal.

Záštitu nad festivalom Dotyky a spojenia prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič, podujatie sa koná s finančným prispením Ministerstva kultúry SR, Žilinského samosprávneho kraja a mesta Martin.