Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadelná Nitra odhalí tajné svedectvá o komunizme

Divadelná Nitra 20. ročník Foto: TASR/Henrich Mišovič

Medzinárodný festival bude po prvý raz hostiť umelcov zo šiestich krajín, ktorí vytvoria dokumentárne inscenácie na základe prieskumov v archívoch tajných polícií.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Praktiky tajných služieb, zlyhania jednotlivcov aj spoločnosti, príbehy o tyranii moci a skutočné ľudské svedectvá o živote v komunizme prinesie na divadelné dosky viacročný medzinárodný projekt Asociácie Divadelná Nitra Paralelné životy - 20. storočie očami tajnej polície. TASR informovala PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková.

Medzinárodný festival Divadelná Nitra (21.-26.9.) bude na svojej pôde po prvý raz hostiť umelcov zo šiestich krajín, ktorí vytvoria dokumentárne inscenácie na základe prieskumov v archívoch tajných polícií vo svojich domovinách. "Našou ambíciou je upozorniť na verejné aj osobné vyrovnávanie sa s minulosťou, na praktiky tajných polícií komunistických vlád a ich odzrkadľovanie sa v privátnych životoch ľudí, na spôsoby, akými spoločnosť v jednotlivých krajinách pristúpila k pochopeniu nedávnej histórie a aj na rozdiely medzi tým, ako si na minulosť spomína človek, ktorý danú udalosť prežil, a ako je zaznamenaná v archívoch," priblížil kurátor projektu Paralelné životy Ján Šimko.

Umelci už počas uplynulej sezóny začali výskumnú prácu v archívoch a 23. septembra budú na festivalovom Paralelnom fóre pred verejnosťou prezentovať námety a príbehy, z ktorých počas nasledujúceho roka pripravia a naštudujú divadelné inscenácie.

Slovensko budú v projekte zastupovať umelci Divadla SkRAT - režisér, herec a dramatik Dušan Vicen a hudobný skladateľ, herec a režisér Ľubomír Burgr. Českú republiku bude reprezentovať hudobný skladateľ Aleš Březina. Medzi jeho najvýznamnejšie diela patrí opera o procese s Miladou Horákovou Zítra se bude... v Opere Národného divadla v Prahe. Odvrátenú stranu nemeckej minulosti predstaví vo svojom diele režisér Clemens Bechtel, ktorého inscenácia Staatsicherheiten o väzení v bývalej NDR získala Cenu Friedricha Lufta za najlepšiu inscenáciu v Nemecku v roku 2008. Komunistický útlak v Rumunsku odhalí režisérka a dramatička Gianina Cărbunariu. Jej inscenáciu X milimetrov z Y kilometrov o praktikách tajnej rumunskej polície Securitate uvedie festival v hlavnom programe. Utajené príbehy z Maďarska prinesie na dosky mladý maďarský režisér Daniel D. Kovács pod vedením uznávaného režiséra Viktora Bodóa, ktorého inscenáciu Anamnéza si budú môcť tiež pozrieť diváci tento rok v Nitre. Poľsko v projekte zastúpi tvorca z divadelného súboru Teatr Polski.

Veľká medzinárodná premiéra šiestich inscenácií sa odohrá na Divadelnej Nitre 2013, následne diela poputujú do Košíc a budú sa pravidelne uvádzať ako súčasť repertoáru koprodukčných partnerov - napríklad v Opere Národného divadla v Prahe, v Teatr Polski Wroclaw či v drážďanskom Staatsschauspiel. V projekte sú zapojené aj pamäťové inštitúcie jednotlivých krajín. Ako odborní garanti fungujú Ústav pamäti národa z Bratislavy, Institul Pamieci Narodowej z Varšavy a ďalšie.