Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Digitálne reštaurovanú klasiku uvedú na prestížnych festivaloch

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Medzinárodný festival fantastických filmov Sitges v Katalánsku patrí k najvýznamnejším podujatiam svojho druhu na svete. Na jeho 51. ročníku diváci uvidia retrospektívu slovenského režiséra Kubala.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Digitálne reštaurované filmy zo zbierok Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ) premietnu v októbri na prestížnych festivaloch. "V španielskej premiére bude v Sitgese uvedených sedem animovaných filmov Viktora Kubala a na jednom z najvýznamnejších podujatí klasického filmu vo francúzskom Lyone sa vo svetovej premiére predstaví film Petra Solana Prípad Barnabáš Kos," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.

Medzinárodný festival fantastických filmov Sitges v Katalánsku patrí k najvýznamnejším podujatiam svojho druhu na svete. Na jeho 51. ročníku (4. - 14.10.) diváci uvidia retrospektívu slovenského režiséra, animátora a výtvarníka Kubala. Celovečernú snímku Krvavá pani (1980) o zločine a láske inšpirovanú historickou legendou o krutej Čachtickej panej doplní šestica jeho krátkych snímok - Zem (1966) upozorňujúcu na devastovanie prírody priemyselnými stavbami, Janko Hraško u kúzelníka (1973) na tému, či má cenu zahrávať sa s prírodou, Kino (1977) skúmajúce vzťah diváka a filmu, Čo sa stalo Janíkovi na ceste (1981) o zápase malého hrdinu s dopravných značením, Meteorológ (1983) o nevšednom spôsobe, ako predpovedať počasie a Idol (1989), ktorý poukáže na dvojaký boj proti pseudoautoritám a kultom. Festival uvedie aj súčasné filmy, medzi nimi česko-slovenský titul Domestik (2018) debutujúceho Adama Sedláka.

Na 10. ročníku Medzinárodného festivalu klasických filmov Lumiére (13. - 21. 10.) vo francúzskom Lyone, ktorého zámerom je upozorňovať na zásadné snímky z histórie kinematografie a zachovanie ich kontinuity v súčasnosti, bude mať svetovú premiéru digitálne reštaurovaná satirická tragikomédia z dielne režiséra Petra Solana Prípad Barnabáš Kos (1964). Príbeh zachytáva trianglistu veľkého symfonického orchestra, ktorý je nečakane menovaný za jeho riaditeľa. Skromný hudobník sa spočiatku bráni, no neskôr pochopí, akými pravidlami sa riadi mechanizmus kariéry, ku ktorému nevyhnutne patrí pochlebovanie a šplhúnstvo kolegov.

"Filmová adaptácia poviedky Petra Karvaša Barnabáša Kosa vzostup a pád zo zbierky Čert nespí pranierujúca malomeštiacke prežitky, pokrytectvo a intrigánstvo, je zaradená do sekcie Archívne poklady a kuriozity, ktorá uvádza výnimočné diela z celého sveta," poznamenala Nôtová s tým, že film budú mať diváci možnosť vidieť na lyonskom festivale na dvoch projekciách 16. a 17. októbra. "Retrospektíva filmov V. Kubala na festivale v španielskom Sitges sa premietne 12. októbra. Projekcie lektorsky uvedie Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ," uzavrela.