Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Depardieu chce nakrútiť film o Groznom, pocta prezidentovi Čečenska

Gérard Depardieu vystúpil z lietadla s policajnou ušiankou na hlave. Foto: TASR

Gérard Depardieu pricestoval do Grozného v noci na nedeľu. Na letisku ho osobne vítal prezident Kadyrov.

Moskva 25. februára (TASR) - Francúzsky herec Gérard Depardieu sa rozhodol nakrútiť veľkofilm o čečenskej metropole Groznyj. Ako informuje server Gazeta.ru, oznámil to v Čečensku, kam v nedeľu pricestoval na návštevu.

Depardieu chce dokázať, že v Groznom sa dá nakrúcať film, "veľký film". Bližšie podrobnosti nechcel ešte uviesť, no dodal, že má byť poctou čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi za to, že za päť rokov dokázal nanovo postaviť mesto zničené počas ozbrojených konfliktov medzi ruskou armádou a čečenskými separatistami.

Ako dôvod pobytu v Čečensku Depardieu uviedol, že prišiel na návštevu k priateľovi, ako aj to, že chce znova vidieť čečenské tance. Vyjadril presvedčenie, že v meste Groznyj žijú šťastní ľudia, lebo "tak spievať a tancovať", ako mu to nedávno predviedli Čečenci, "môžu len šťastní ľudia".

Depardieu pricestoval do Grozného v noci na nedeľu. Na letisku ho osobne vítal prezident Kadyrov. Ruské spravodajské servery si všímajú, že Depardieu z lietadla vystúpil s policajnou ušiankou na hlave, čo viacerí diskutéri na internete označili za nevhodné.

Depardieu vysvetlil, že čiapku dostal ako dar v Mordvianskej republike. V tamojšom meste Saransk je už Depardieu prihlásený na trvalý pobyt na Demokratickej ulici č. 1 a má tam aj obchodné zámery - chce si tam otvoriť reštauráciu. V rodnom Francúzsku ich už Depardieu vlastní niekoľko.

Francúzsky herec dostal ruský pas začiatkom januára, keď mu ho osobne odovzdal prezident Vladimir Putin. Gazeta.ru zistila, že celá s tým súvisiaca administratívna agenda bola úradmi vybavená výnimočne rýchlo - za jediný deň.

Depardieu sa vzdal francúzskeho občianstva po tom, ako vláda socialistického prezidenta Francoisa Hollanda oznámila svoj plán zaviesť 75-percentnú daň na príjmy bohatých ľudí. Najvyšší súd ju však zamietol s odôvodnením, že by bola diskriminačná, a teda v rozpore s ústavou.