Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

David Bowie vydáva po desiatich rokoch nový album

Britský hudobník david Bowie Foto: TASR/AP

Album s názvom The Next Day bude pozostávať zo 14 skladieb, luxusná verzia bude obsahovať ďalšie tri.

Londýn/New York 8. januára (TASR) - Vydaním prvej novej piesne po takmer desiatich rokoch oslávil dnes britský hudobník David Bowie svoje 66. narodeniny.

Po skladbe Where are we now?, dostupnej okrem iného na spevákovej webovej stránke, bude v marci nasledovať nový album The Next Day.

Pomalá pieseň Where Are We Now? je smutným pohľadom späť do čias, ktoré Bowie strávil v Berlíne v 70. rokoch. Klip sprevádzajú čiernobiele zábery z mesta, keď bolo ešte rozdelené.

Prekvapivé oznámenie o novom albume ukončilo roky dohadov fanúšikov o tom, či Bowie bude niekedy znova nahrávať. Jeho posledný štúdiový album Reality vyšiel v septembri 2003. Naživo Bowie nevystúpil už šesť rokov, počas ktorých sa málo objavoval na verejnosti. Dohady o chorobe však jeho hovorca opakovane popieral.

Bowie, známy neustálou túžbou znova objavovať a experimentovať s rôznymi hudobnými štýlmi od rocku, glam rocku a popu po soul a funk, je považovaný za jednu z najvplyvnejších - a najzvláštnejších - hviezd popovej éry. K jeho hitom patria skladby ako Let's Dance, China Girl, Fame či Dancing In the Street.

Album The Next Day bude pozostávať zo 14 skladieb, luxusná verzia bude obsahovať ďalšie tri. Producentom je Bowieho dlhoročný spolupracovník Tony Visconti.