Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V Bratislave sa začal jedinečný filmový festival Brazil Visual

Foto: Brazil Visual

Cieľom festivalu je priblížiť divákom kvalitnú brazílsku kinematografiu, kultúru, spoločensko-politickú situáciu v krajine, ako aj zvyky miestnych obyvateľov a ich jazyk.

Bratislava 26.februára (Teraz.sk) - Bratislava sa po prvý raz v histórii stala dejiskom festivalu brazílskeho filmu Brazil Visual.

Na úlohu krstných rodičov sa podujali Ady Hajdu a režisérka Iveta Grófová. Cieľom festivalu je priblížiť divákom kvalitnú brazílsku kinematografiu, kultúru, spoločensko-politickú situáciu v krajine, ako aj zvyky miestnych obyvateľov a ich jazyk. Podujatie realizuje Portugalský inštitút a v KC Dunaj potrvá až do 2.marca.

Festival do kultúrneho života nášho hlavného mesta uviedla Iveta Grófová symbolicky prestrihnutím filmu. Ady Hajdu jej spoločnosť nerobil, keďže ho nečakane skolila zákerná chrípka.

„Som naozaj šťastná, že som pri zrode tejto jedinečnej akcie. Viem, koľko úsilia a práce stojí za každým jedným filmom, keďže som si tým pri nakrúcaní svojho debutu prešla. Obdivujem ľudí, ktorí umeniu venujú svoj život a vážim si preto aj túto príležitosť, ktorou môžem zas inou formou ako svojou tvorbou verejne deklarovať svoj vzťah k filmu“, hovorí bezprostredne po krste režisérka Iveta Grófová a herec Ady Hajdu na diaľku dodáva : „Mrzí ma, že som nebol pri krste ako takom, ale teší ma, že som súčasťou tohto projektu. Mladí ľudia totiž denno-denne potrebujú pripomínať, na čo je umenie dobré. Nechodia tak často do divadla a do kina ako to bolo v časoch, keď sme boli my tínedžeri. Hlavnú rolu v ich životoch teraz zohrávajú informačné technológie a sociálne siete. Osobný kontakt sa akosi pomaly ale isto vytráca. Aj preto som sa do tohto projektu pustil. Záleží mi totiž na tom, aby sa domácej i zahraničnej filmovej tvorbe prinavrátila vážnosť a pozornosť nášho publika.“

Otvorenie sprevádzalo brazilske tanečné vystúpenie a symbolické prestrihnutie filmového pásu.
Foto: Brazil Visual
Organizátori sa prostredníctvom filmov, ktoré diváci budú môcť vidieť počas festivalu v Bratislave, Spišskej Novej Vsi a Košiciach, snažia ukázať to najkvalitnejšie, čo v oblasti kinematografie v tejto rozmanitej juhoamerickej krajine vzniká.

„ Brazília je krajina plná protikladov a taká je aj ich tvorba. Krásna, výnimočná, plná emócií. Je škoda, že slovenskému divákovi sa bežne nenaskytne príležitosť vidieť také kvalitné snímky. Naším cieľom bolo tento status zmeniť a výnimočnú tvorbu priniesť k nám. Veríme preto, že návštevníci festivalu si odnesú domov nielen príjemný zážitok z filmu, ale aj kus Brazílie, krajiny nad ktorou sa hrdo týči socha Krista. Návštevníci festivalu budú môcť dokonca získať aj kurz portugalčiny, keďže každá vstupenka je žrebovateľná,“ konštatuje riaditeľka festivalu Silvia Severíniová z Portugalského inštitútu.

V rámci festivalu sa stretajú diametrálne odlišné kultúry a etniká. Určený je preto nielen milovníkom umenia a jazyka tejto krajiny – portugalčiny, ale predovšetkým mladým ľuďom. Práve tých môžu podľa organizátorov filmy humorné, vážne i biografické najviac obohatiť. Punc kredibility dodáva podujatiu i fakt, že je súčasťou celosvetovej siete festivalov Circuito Brazil Visual.

J.E. Susan KLEEBANK, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Brazílskej federatívnej republiky ku spoločnej iniciatíve dodáva: „Pre veľvyslanectvo a našu krajinu je takéto podujatie mimoriadne dôležité. Upriamuje pozornosť na dôležité prvky nášho sveta. Patria medzi ne ako sociálne aspekty a ochrana životného prostredia, tak aj samotné dejiny krajiny. Podklad brazílskej vlajky predstavuje veľkú farebnosť, krásu, ale aj zvučnosť a veľkú komplexnosť, a tú sa snaží pretlmočiť medzi cudzincov aj naša tvorba. Práve jej šírenie ako jedného z kultúrnych aspektov spája naše svety a búra mýty.“