Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

15. NAPS Medzinárodný ekumenický koncert

Foto: Inštitút NAPS/Oles Cheresko

V Slovenskej filharmónii odohrajú 15. NAPS Medzinárodný ekumenický koncert.

Bratislava 17. septembra (OTS) - Aj v tomto roku vyvrcholí letná kultúrna sezóna v Bratislave medzinárodným ekumenickým koncertom, ktorý organizuje Inštitút NAPS – Naše Aktivity Pre Slovensko. Charitatívne a nekomerčné podujatie, ktoré umením spája a prehlbuje dialóg medzi národmi a náboženstvami, podporilo už mnoho domácich i zahraničných osobností.
Foto: Inštitút NAPS/Oles Cheresko

Ekumenický koncert, ktorý sa tradične koná pod záštitou hierarchov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku, sa v tomto roku uskutoční v nádherných priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave v nedeľu 22. septembra 2019. Verejnosť si ešte stále môže rezervovať vstupenky na toto podujatie prostredníctvom internetovej stránky www.ekumenickykoncert.sk.
Foto: Inštitút NAPS/Oles Cheresko

Stáva sa milou tradíciou, že náš medzinárodný ekumenický koncert má každý rok svoj osobitný príbeh. Pri tomto ročníku sa chcem zamerať na živý vzťah s Bohom – Stvoriteľom,“ uviedol pre médiá zakladateľ a riaditeľ Inštitútu NAPS, Peter Solej. „Som úprimne vďačný, že toto podujatie si našlo svoje dôstojné postavenie medzi mnohými kultúrno-spoločenskými aktivitami na Slovensku, ako i za to, že už desiaty rok sa dialóg a tolerancia ako odkaz koncertu budú šíriť do slovenských rodín aj prostredníctvom vysielania záznamu z koncertu v televízii,“ dodal Solej. Na podujatí vystúpia viacerí poprední slovenskí umelci. Medzi nimi spevácky zbor Lúčnica, ale aj operní sólisti: Marianna Gelenekyová, Alena Kropáčková, Roman Krško či Pavol Remenár. Spevy východných kresťanov ponúkne Kvintet sv. Michala Archenjela, ale aj svetovo známy Zbor sv. Efréma z Budapešti. Židovskými spevmi obohatí koncert Karin Sarkisjan, rodáčka z Arménska. Celý ekumenický večer v Redute bude doprevádzať bratislavský orchester Sinfonietta pod dirigentskou taktovkou popredného slovenského dirigenta Adriana Kokoša.
Foto: Inštitút NAPS/Oles Cheresko

Na ekumenickom koncerte usporadúvanom Inštitútom NAPS doteraz vystúpili umelci z desiatich krajín a podporu mu prejavili viaceré svetové autority. Na piaty ročník podujatia poslal svoj telegram vtedajší pápež Benedikt XVI., v roku 2012 bol koncert konaný v období predsedníctva Cyperskej republiky v Rade EÚ a zúčastnil sa ho aj legát jordánskeho princa. Deviaty ročník bol zase oficiálnym podujatím košického Stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví Európy. Pred tromi rokmi sa podujatie konalo pod spoločnou záštitou prezidentov Maďarska a Slovenska. V roku 2017 bol koncert venovaný pamiatke prvého prezidenta SR Michala Kováča, ktorý bol aj čestným členom Inštitútu NAPS. Podujatia sa v októbri 2017 v novej budove SND zúčastnil aj najbližší spolupracovník pápeža Františka v oblasti ekumenizmu, kardinál Kurt Koch a svojho osobného legáta naň vymenoval i líder pravoslávnych veriacich na celom svete, Ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský. Minulý rok ďakovali účastníci NAPS Ekumenického koncertu za 25 rokov samostatnej slovenskej štátnosti.
Foto: Inštitút NAPS/Oles Cheresko

Inštitút NAPS vznikol pred pätnástimi rokmi. Svoju činnosť realizuje aj v oblasti vzdelávania a kultúry. Aktivity občianskeho združenia sa v minulosti uskutočnili aj v Medzilaborciach, Prešove, Košiciach či Banskej Bystrici. V roku 2012 sa NAPS stal historicky prvým partnerom medzinárodného centra dialógu Al Liqa´a, ktorý v Bejrúte ustanovil a založil melchitský patriarcha za pomoci sultána Ománu. Všetky doterajšie podujatia inštitútu boli realizované bez vstupných poplatkov, resp. za dobrovoľný príspevok, výťažok z ktorého putoval na charitu. Čestným členom NAPS je aj slovenský exprezident Rudolf Schuster.
Foto: Inštitút NAPS/Oles Cheresko